Provincie Gelderland


---


Arnhem, 26 mei 2009

PROVINCIAAL GELD ZORGT VOOR BETERE PRESTATIES AMBULANCES

De Gelderse ambulancediensten hebben hun prestaties in 2008 fors verbeterd. Dat komt vooral doordat de provincie in totaal drie miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Het aantal spoedritten dat binnen 15 minuten ter plaatse is, is in de twee regio's waar met provinciaal geld maatregelen zijn getroffen, gestegen. In Gelderland-Zuid van 84 naar 88% en Gelderland-Midden van 86 naar 90%. Deze stijgende lijn zet zich voort in het eerste kwartaal van 2009. Tegelijkertijd is ook het aantal ritten fors gestegen.

In Noord- en Oost-Gelderland zijn in 2008 nog geen maatregelen getroffen. Daar is dit percentage gelijk gebleven Gelderland heeft voor de jaren 2008, 2009 en 2010 jaarlijks één miljoen euro uitgetrokken voor de ambulancezorg. Dat was een initiatief van gedeputeerde Hans Esmeijer. Het doel is om eind 2010 in elk geval te voldoen aan de landelijke norm.

Esmeijer loofde in 2007 een prijsvraag uit onder de ambulancediensten en stelde voor de beste plannen geld beschikbaar. Aanvankelijk ging het om eenmalig één miljoen euro. Provinciale Staten hebben dit later uitgebreid tot in totaal drie miljoen. "Ik wilde met dit experiment aantonen dat goede ambulancezorg een kwestie van geld is. Het is niet onze verantwoordelijkheid, maar ik voel me wel verantwoordelijk. Het rijk legt een norm op van zo'n 90% binnen de 15 minuten. Een uitgesproken Randstedelijke norm: in een dichtbevolkt gebied is dat gemakkelijker te realiseren dan in de uitgestrekte Gelderse buitengebieden. Hier is simpelweg meer geld nodig om hetzelfde percentage te halen. En dat blijkt dus ook uit deze resultaten," aldus de gedeputeerde. Het project loopt door tot eind 2010. De verwachting is dat de landelijke norm dan ruim gehaald zal worden.

Extra geld
In Gelderland-Zuid is het extra geld uitgegeven aan een extra dagdienst voor de gebieden Nijmegen en West-Betuwe en een extra motorambulance voor het hele gebied.

In Gelderland-Midden is er een motorambulance bij gekomen voor het gebied Ede\Barneveld\Nijkerk en uitbreiding van de motorambulance in het oostelijk deel van de regio. Opvallend is dat in beide regio's in 2008 ook het aantal ritten is gegroeid. Zo is het aantal spoedritten in Zuid gestegen van 9971 in 2007 naar 11.246 in 2008. Dat betekent dat er niet alleen meer ritten zijn geweest, maar dat van deze ritten er ook veel meer binnen de 15-minutennorm zijn uitgevoerd.

Lochem
De regio Noord- en Oost-Nederland heeft inmiddels subsidie gevraagd en gekregen voor een extra ambulance. Deze zal in het gebied rond Lochem terecht komen. De verwachting is dat dit een gunstige invloed zal hebben op de prestaties van de ambulancedienst in deze regio.

Door de nieuwe Wet ambulancezorg heeft de provincie vanaf 2011 alleen nog een adviesrol bij de ambulancezorg.