Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Almere, 26 mei 2009

PHAROX WINNAAR LEDLAMPENTEST VAN CONSUMENTENPROGRAMMA KASSA

De Pharox LED lamp is het afgelopen weekend in het consumentenprogramma Kassa van de VARA als beste LED lamp van Nederland uit de bus gekomen. De Pharox lamp heeft de meeste lichtopbrengst (welke wordt gemeten in lumen) van de geteste lampen. De besparing op het energieverbruik, ten opzichte van de gloeilamp, bedraagt maar liefst 87%.

Uit een onafhankelijke test die in opdracht van de VARA is uitgevoerd door TÜV Rheinland EPS in Duitsland, kwam naar voren dat de Pharox LED lamp 5,3 Watt verbruikt met de hoogste lichtopbrengst van 249 lumen, een lichtefficiency van maar liefst 47 lumen per Watt (een 40 watt gloeilamp heeft een lichtefficiency van 8 lumen per Watt). Licht wordt gemeten in lumen en een aantal andere eenheden die de lichtbeleving kunnen weergeven. Ook werd duidelijk dat de aankoopprijs bij gemiddeld gebruik van deze lamp binnen een jaar door de energiebesparing wordt terugverdiend.

Vanaf september 2009 zal in fasen de productie van de gloeilamp verboden worden, vanwege het hoge energieverbruik en de belasting voor het milieu. Meer dan 19% van het elektriciteitgebruik in de wereld gaat naar verlichting. De gloeilamp is voor 98% inefficiënt en daarmee het symbool voor verspilling.

Het doel van de tests van Kassa was om de eigenschappen van LED lampen te vergelijken met eigenschappen van gloeilampen, om daarmee de consument een goed inzicht te kunnen bieden in de verschillen tussen deze lampen. Uit testen van het TUV bleek dat LED lampen andere karakteristieken hebben dan spaar en gloeilampen. Het is daarom van belang, als er een vergelijking met gloeilampen wordt gemaakt, in welk armatuur de lamp wordt gebruikt. Een gloeilamp geeft een bolvormige uitstraling, een spaarlamp een niervormige en een ledlamp een kegelvormige lichtuitstraling.

"We zijn zeer verheugd met de uitslag van deze tweede test in korte tijd die wederom aantoont dat Pharox lampen met kwalitatief licht een enorme energie en kostenbesparing geven" aldus Ruud Koornstra van Lemnis Lighting."Wij vinden het onze plicht om als koploper in de LED ontwikkeling bij te dragen aan goede consumentenvoorlichting. Vanuit ondermeer de Taskforce verlichting onder leiding van het Ministerie van VROM en het nieuw op te richten licht Instituut van de TU Eindhoven werken wij mee aan universele consumenten voorlichting en een aangepaste meetmethode die aansluit bij deze nieuwe efficiënte lichtbron."

Dit najaar komt Lemnis met een breed assortiment dimbare LED lampen als vervanger voor 25, 40 en 60 Watt gloeilampen maar ook spots en halogeenvervangers zullen dan gewoon in de winkel in Nederland beschikbaar zijn. Ook hier zal het uitgangspunt zijn dat de lampen afhankelijk van het gebruik binnen 1 à 2 jaar terug worden verdiend.

Lemnis Lighting
Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris Holding, is in 2005 opgericht om te voorzien in de behoefte aan energiezuinige verlichting gebaseerd op LED. Lemnis heeft naast de succesvolle Pharox lamp ook wereldwijd nieuwe LED technologieën geïntroduceerd ten behoeve van energiezuinige openbare verlichting en groeilicht voor de tuinbouw.


---

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht