Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 mei 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de hogere babysterfte in het noorden van Nederland


1.
Bent u op de hoogte van het bericht dat de babysterfte in het Noorden 11% hoger ligt dan elders in Nederland? *


2.
Wat is uw reactie op het feit dat het onderzoek van mevrouw Tromp opnieuw bevestigt dat de perinatale sterfte in Nederland iets is verminderd maar nog steeds veel hoger ligt dan in andere Europese landen?


3.
Kunt u uitleggen waarom nog steeds geen concrete maatregelen zijn genomen maar gewacht wordt op een rapportage van de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte? Herinnert u zich in dit verband de door de PvdA in januari 2006 uitgebrachte nota "Dring onnodige babysterfte in Nederland terug", waarin een aantal maatregelen worden voorgesteld?


4.
Wat is uw mening over het feit dat de perinatale sterfte in het Noorden van het land veel hoger ligt?


5.
Wat is uw mening ten aanzien van het feit dat pas tijdens het maken van de koppeling tussen alle gegevens over perinatale zorg (van de 22e zwangerschapsweek tot een week na de geboorte) duidelijk is geworden dat er grote regionale verschillen zijn? Kan hieruit worden opgemaakt dat de huidige wijze van registratie, verschillende landelijke registraties van de verschillende disciplines, onvoldoende is en er zo snel mogelijk overgegaan moet worden naar een uniforme landelijke registratie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u hiervoor zorgen?


6.
Wat is uw mening over de langere reistijd naar het ziekenhuis als mogelijke verklaring van het grote verschil in perinatale sterfte? Hoe en wanneer gaat u bevestigen of uitsluiten dat het feit dat in het Noorden minder ziekenhuizen zijn per vierkante kilometer, een rol speelt in de hogere perinatale sterfte?


7.
Bent u het met mij eens dat dit bericht betekent dat de babysterfte niet alleen in de grote steden maar ook in het hele noorden van het land te hoog is en dat daarom met de grootst mogelijke urgentie maatregelen genomen moeten worden om de babysterfte in Nederland terug te dringen? Zo ja, kunt u garanderen dat de Stuurgroep Zwangerschap en geboorte als eindresultaat een compleet pakket concrete maatregelen zal presenteren die per 1 januari 2010 worden ingevoerd, waarbij concrete doelen worden gesteld en maatregelen worden voorgesteld die aangrijpen op alle mogelijke oorzaken die bijdragen aan de hoge perinatale sterfte in Nederland? Kunt u toezeggen dat de voortgangsrapportage van de Stuurgroep op een zodanig tijdstip naar de Kamer wordt gezonden dat de Kamer hierover nog voor het zomerreces met u van gedachten kan wisselen?


* Nederlands Dagblad 23-05-2009

* Volkskrant 23-05-2009

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800