Ingezonden persbericht


Rome 2009: UEFA Champions League finale 310 miljoen waard, aldus onderzoek van MasterCard

De winnaar van de finale, Manchester United FC of FC Barcelona, profiteert van een rendement van meer dan 110 miljoen; de UEFA Champions League finale heeft door recessie grotere economische waarde

27 mei 2009, Rome, Italië ­ Als vanavond twee van 's werelds beste voetbalclubs in de finale van de UEFA Champions League 2009 tegen elkaar aantreden, staat niet alleen de eer op het spel, maar ook een rendement van 110 miljoen voor de winnaar. De wedstrijd zelf levert een bijdrage van ruim 310 miljoen op voor de Europese economie, aldus een nieuw onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van MasterCard, officiële sponsor van de UEFA Champions League.

Het `MasterCard Heart of Sports Commerce' rapport is opgesteld door professor Simon Chadwick, een van 's werelds meest gerenommeerde experts op het gebied van sport en business. Hieruit blijkt dat FC Barcelona en Manchester United FC zullen profiteren van een economische impuls als gevolg van onder meer de toegenomen waarde van het elftal, prijzengeld, sponsorcontracten, televisierechten en de stijgende verkoop van toegangskaarten. Zelfs het verliezende elftal is goed voor ten minste 65 miljoen.

Professor Chadwick heeft onderzocht dat de finale van dit jaar met 310 miljoen een grotere economische waarde zal hebben dan de finale van vorig jaari ( 267 miljoen). Volgens hem is de wereldwijde economische recessie juist een positieve factor, omdat hierdoor een nieuwe gemeenschap van supporters en organisaties is ontstaan die de Europese economie met 25 miljoen extra uitgaven een steun in de rug geeft.

Deze mensen voelden zich voorheen niet betrokken bij de finale van de UEFA Champions League, maar zijn nu op zoek naar spanning en afleiding van de huidige, pessimistische economische situatie. Daarnaast zijn bedrijven op zoek naar waar voor hun geld en naar de publiciteit die de UEFA Champions League finale met zich meebrengt, bijvoorbeeld door middel van advertentiecampagnes. Deze economische trend was al zichtbaar tijdens andere belangrijke sportevenementen die in 2009 plaatsvonden, zoals de NFL Superbowl. Bij dit American Footballevenement namen ten opzichte van 2008 zowel het aantal toeschouwers als de advertentie-inkomsten toeii, waardoor de editie van 2009 een van de grootste uit de geschiedenis is geworden.

Recente UEFA Champions League wedstrijden tussen grote clubs lieten duidelijk een hoge belangstelling zien. De wedstrijd in de knock-outfase van Real Madrid CF tegen Liverpool FC werd in Spanje door 42% van de tv-kijkende bevolking bekeken, terwijl 34% van de Britse televisiekijkers naar de wedstrijd tussen Chelsea FC en Liverpool FC keek, eveneens in de knock-outfase.

FEITEN
Rendement voor de winnende club: vanaf 110 miljoen -more-




MasterCard Worldwide -Page 2

Rendement voor de stad van de winnende club: vanaf 15 miljoen Rendement voor de verliezende club: vanaf 65 miljoen Rendement voor Europa: vanaf 75 miljoen
Rendement voor Rome: vanaf 45 miljoen
Financieel rendement van de UEFA Champions League finale 2009 = 310 miljoen

De hierboven genoemde bedragen zijn inclusief een `recessiebonus' van 25 miljoen.

Economische impuls voor Rome
Volgens het onderzoek van MasterCard levert de organisatie van de finale Rome dit jaar ruim 45 miljoen op. De winst op korte termijn is afkomstig van supporters die geld uitgeven in bars, clubs, winkels, hotels, attracties, gokkantoren en in het Stadio Olimpico zelf. Bovendien zullen sponsors en andere organisaties meer geld steken in marketingactiviteiten in de stad. Daarnaast zal de Italiaanse hoofdstad op lange termijn profiteren van de groei van het toerisme, stedelijke sponsoractiviteiten en de mogelijkheid om in de toekomst nog meer van dergelijke mega-evenementen te organiseren.

Met een opbrengst van 45 miljoen zet Rome de stijgende lijn voort: de organisatie van de finale in 2008 leverde Moskou 44,5 miljoen op en Athene in 2007 waarschijnlijk 26 miljoen, aldus eerder onderzoek van MasterCard. De lichte stijging is te danken aan de centralere ligging van de Italiaanse hoofdstad in Europa ten opzichte van Moskou, waar tegenover staat dat sommige supporters door de slechte economische situatie de finale van 2009 liever thuis bekijken in plaats van naar Rome te reizen.

Barcelona en Manchester kunnen eveneens profiteren De stad van de winnende club kan na de finale van 2009 eveneens profiteren van een economische impuls van circa 15 miljoen door onder meer een verbeterd imago, wat meer toeristen aantrekt. Daarnaast krijgt ook het consumentenvertrouwen een opsteker, waarvan de bars, pubs, winkels en gokkantoren niet alleen op korte termijn tijdens de finale zelf, maar ook op langere termijn zullen profiteren.

Professor Chadwick zegt hierover:

"De wedstrijd belooft niet alleen een heroïsche strijd tussen twee topclubs te worden, maar is ook een geweldige opsteker voor de economie. De finale van de UEFA Champions League laat zien dat grote sportevenementen, dankzij hun enorme emotionele impact, kunnen bijdragen aan het bedwingen van de recessie.

Het profijt voor de `gevestigde' vormen van economische en commerciële activiteiten rond de finale van 2009 zal naar verwachting bescheidener uitvallen dan in economisch betere tijden. Daartegenover staat de `recessiebonus' van ongeveer 25 miljoen bovenop het totaal, omdat door de recessie meer mensen belangstelling hebben voor de finale.

Sommigen kiezen ervoor om niet naar Rome af te reizen, maar zij zullen thuis ook bijdragen aan de plaatselijke economie. Dankzij de gunstige ligging van de Italiaanse hoofdstad ten opzichte van Spanje, het Verenigd Koninkrijk en andere, niet direct betrokken landen, zullen de straten, hotels, winkels en bars toch volstromen met supporters die gewoon een fantastisch evenement willen meemaken."

Paul Meulendijk, Head of Sponsorship bij MasterCard Europe:

"De finale van de UEFA Champions League is in 2009 de wedstrijd waarvoor in Europa en de rest van de wereld de meeste belangstelling bestaat. Het is gewoon een onbetaalbare ervaring voor de supporters, of ze nu naar Rome gaan of de wedstrijd thuis met vrienden of familie bekijken. Ons onderzoek toont aan dat de liefde voor het voetbalspel economische hoogte- en dieptepunten overwint en op sommige onderdelen van de economie zelfs een positief effect heeft.




MasterCard Worldwide ­ Page 3

MasterCard is sinds 1994 officiële sponsor van de UEFA Champions League. Sindsdien houden we ons actief bezig met voetbal en commercie en ondersteunen wij supporters bij de aanschaf van tickets voor en de reis naar wedstrijden, bij de aanschaf van souvenirs, eten en drinken voor thuis of in het stadion ­ in feite met alles waaraan betalingen te pas komen."

MasterCard heeft onderzoek laten uitvoeren naar het economische effect van de UEFA Champions League in de seizoenen 2006-2007, 2007-2008 en 2008-2009 en van de UEFA European Championships in 2008. Hiermee loopt MasterCard voorop bij het leveren van inzicht in de relatie tussen sport en commercie.

Over MasterCard Europe
MasterCard Europe is verantwoordelijk voor de op Europa gerichte activiteiten die MasterCard Worldwide in Europa ontplooit. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Belgische Waterloo. MasterCard Europe werkt samen met 51 Europese landen, die zich uitstrekken tot aan de oostgrenzen van Rusland. Via een netwerk van lokale vestigingen kan MasterCard Europe de wensen van de klanten in de zeer uiteenlopende Europese markten beter inschatten en vervullen, waarbij mensen op hun eigen manier en in hun eigen taal zaken kunnen doen.

Over MasterCard Worldwide
MasterCard Worldwide heeft een positieve invloed op de wereldhandel door een cruciaal economisch schakelpunt te verzorgen tussen financiële instellingen, bedrijven, pashouders en winkeliers over de hele wereld. Als franchiser, betalingsverwerker en adviseur houdt MasterCard zich bezig met het ontwikkelen en verkopen van betalingsoplossingen, het verwerken van ongeveer 21 miljard transacties per jaar en het leveren van toonaangevende analyse- en adviesdiensten aan klanten van financiële instellingen en detailhandelaren. Via het MasterCard Worldwide Network en door middel van merken zoals MasterCard®, Maestro® en Cirrus® verleent MasterCard diensten aan de consument en het bedrijfsleven in meer dan 210 landen en gebiedsdelen. Bezoek http://www.mastercard.com. voor meer informatie.

Over Professor Chadwick
Professor Simon Chadwick is één van de meest gerenommeerde deskundigen op het gebied van de commerciële aspecten van sport, sponsoring en marketing rondom grote sportevenementen. Professor Chadwick is directeur van het Centre for the International Business of Sport aan de Coventry University. Hij werkt als auteur en redacteur voor verschillende kranten op het gebied van marketing, sponsoring, toerisme en management in de sportwereld. Bezoek http://www.coventry.ac.uk/researchnet/d/694/a/4664 voor meer informatie.



Ingezonden persbericht