Chemie en life sciences investeren recordbedrag van 2,34 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling

27/05/2009 10:36

ESSENSCIA

essenscia vraagt prominente plaats voor innovatie in regeerakkoorden

Brussel, 27 mei 2009 - De Belgische chemie- en life sciences-bedrijven hebben in 2008 2,34 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (O&O), een stijging van 20 miljoen euro of één procent tegenover 2007. Ondanks de economische vertraging in het vierde kwartaal van 2008 blijven de O&O-budgetten in de chemie en life sciences continu stijgen. De sector vertegenwoordigt daarmee de helft van alle private O&O-uitgaven. Dat blijkt uit een enquête die essenscia, de federatie van de chemische industrie en van life sciences, bij haar leden heeft gehouden. Voor essenscia bewijzen de cijfers dat de overheidsinspanningen van de voorbije jaren hun vruchten afwerpen, maar tevens vraagt de federatie een verhoogde financiële injectie in het innovatiebeleid van de nieuwe regionale regeringen.

Het voorbije decennium zijn de O&O-uitgaven in de chemie en life sciences continu gestegen en zelfs verdubbeld. In 2008 spendeerden alle bedrijven uit de sector 2,34 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling. Tien jaar geleden, in 1998, bedroegen de uitgaven nog 1,13 miljard euro.

"De curve van de O&O-uitgaven van onze bedrijven vertoont een permanente opwaartse groei", zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia. "De chemie en life sciences zijn goed voor de helft van de O&O-investeringen van de ganse private sector in België en blijven daarmee dé koploper. Dit is een duidelijk teken van de innovatieve kracht van deze industrie. Bovendien stellen we vast dat ondanks de economische terugval onze ondernemingen blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. En terecht, want innoveren is de enige garantie op een duurzame groei in de toekomst."

In de sector zijn ruim 11.000 van de 94.700 werknemers actief in onderzoek en ontwikkeling. essenscia berekende dat daarvan ongeveer 4.000 onderzoekers in aanmerking komen voor de federale lastenverlaging voor onderzoekers met een masterdiploma. De recente beslissing in het relanceplan om het reductiepercentage op de bedrijfsvoorheffing te verhogen naar 75% is dan ook een cruciale maatregel om het O&O-investeringsklimaat in ons land te bevorderen. De totale impact van deze lastenverlaging bedraagt voor de sector 60 miljoen euro op jaarbasis.

Toch zijn de positieve cijfers voor essenscia geen reden tot overdreven euforie: "België heeft een goede reputatie op het vlak van biotechnologie, chemie en farma. Onze sector levert dankzij innovatieve producten en toepassingen een essentiële bijdrage aan de oplossingen voor de grote werelduitdagingen zoals voedselvoorziening, water, gezondheid, klimaatverandering, zuinig omgaan met energie en gebruik van alternatieve grondstoffen. Willen we blijven excelleren in deze domeinen, dan moet onderzoek en ontwikkeling hoog op de agenda staan, zowel bij de industrie als bij de overheden. Dit is een oproep aan de politieke partijen om innovatie een prominente plaats te geven in de regeerakkoorden en er extra middelen voor uit te trekken", besluit Yves Verschueren.

Meer info:

Frank Beckx, woordvoerder essenscia, tel. 02 238 97 08, gsm 0476 80 94 74, fbeckx@essenscia.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel