RECTIFICATIE Overgang van jeugd- naar volwassenenzorg niet langer..

27/05/2009 13:16

Saxion Hogescholen

RECTIFICATIE: in het eerder geplaatste bericht is per abuis een '0' weggevallen in het geldbedrag. Met de prijs is niet een bedrag van 10.00 euro, maar van 10.000 euro gemoeid.

Een groot maatschappelijk probleem waarmee per regio zo'n 50 jongeren te maken krijgen; de overgang van jeugd- naar volwassenenzorg. De problemen die zich hierbij voordoen zorgen er vaak voor dat jongeren ontsporen. Terwijl er net jaren jeugdzorg is geïnvesteerd om ze op het rechte pad te houden. Jongeren worden bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar geacht zelfstandig te zijn, maar hebben vaak tot hun 25ste nodig om echt volwassen te worden. Het jeugdproject 'Beschermd en begeleid wonen voor volwassenen' heeft in de praktijk bekeken hoe deze overgang kan worden opgelost. Met succes, want het heeft de Andrée van Es prijs 2009 gewonnen. Deze is gisteren voor de eerste keer uitgereikt aan het beste brancheoverstijgende initiatief in de geestelijke gezondheidszorg. Met de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro gemoeid.

In Apeldoorn is door drie partijen (RIWIS Zorg & Welzijn, de Hoenderloo Groep en het Saxion Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie) een experimentele woongroep opgestart waarbij volwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 onder professionele begeleiding opgroeien. Saxion-lector Geralien Holsbrink is vereerd met de prijs: "Het was spannend toen we het experiment begonnen. Het gaat om partijen die elkaar niet vanzelfsprekend wisten te vinden en ook elkaars taal niet spraken. Door het experiment gaat het er niet langer om mensen met psychosociale problemen weg te stoppen, maar juist om te kijken wat ze wel kunnen en in hoeverre ze klaar zijn voor de maatschappij."

Door van een enkele diagnose een langlopend proces te maken wordt voorkomen dat deze groep ontspoort en met de juiste zorgindicatie een eerlijke kans in de maatschappij krijgt. Kortom: er zijn veel voorbeelden van hoe het niet moet, dit experiment toont aan hoe het ook kan. Het resultaat van het driejarig experiment is een concrete methode voor begeleid zelfstandig wonen. Door het buitengewone resultaat komen er nu experimenten met andere groepen om te kijken hoe dit landelijk kan worden toegepast.

De Andrée van Es prijs is in 2007 ingesteld bij het vertrek van Andrée van Es als voorzitter van GGZ Nederland en initiatiefnemer van de Denktank Jeugdzorg. De jury zoekt naar voorbeelden waarin professionals zelf initiatief hebben genomen en zich niet hebben laten bepalen door organisatorische grenzen, bureaucratische belemmeringen of (gebrek) aan sturing.





http://www.saxion.nl/gezondheidwelzijnentechnologie




Saxion Hogescholen