Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Beeldende kunst meets POP:

SCHUNCK introduceert op Pinkpop 2009 het NEWSEUM

Hoort beeldende kunst thuis op een popfestival? Mag een tentpaviljoen waarin kunstwerken worden geëxposeerd een museum heten? En kan een museum maar drie dagen bestaan? Voor SCHUNCK-directeur Stijn Huijts, die zelf in 1984 met de Rick Nolov Band op PINKPOP speelde, is het antwoord op deze vragen zonder twijfel ja. En om de daad bij het woord te voegen presenteert SCHUNCK-Glaspaleis tijdens PINKPOP 2009, de 40ste editie van het festival, SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM. Met werk van o.a. Anton Corbijn, Ed Templeton, Evan Hecox, Jowan van Barneveld, Kim Gordon, Mark Leckey en Os Gemeos. Openingstijden: za 13-20u, zo 11-20u en ma 10-20u.

Bezoekers van SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM brengen op een onconventionele manier een bezoek aan een echt museum. De locatie - een festivalterrein - is bepaald niet alledaags voor een museum, en het gebouw - een hoogwaardig tentpaviljoen - al evenmin. Eenmaal binnen is er echter een collectie van kunstwerken te zien van onmiskenbaar museaal niveau. Schilderijen, foto's, sculpturen en videowerken van nationale en internationale kunstenaars vormen tezamen een tentoonstelling op het snijvlak van beeldende kunst en popcultuur, een dwarsdoorsnede van verrassende museale kwaliteiten in de wereld van de hedendaagse kunst en Urban Culture. In de meeste gevallen gaat het om multidisciplinaire kunstenaars, sommigen met duidelijke wortels in underground- en subculturen zoals skateboarding of graffiti, maar er zijn ook linken naar literatuur en mode en niet in de laatste plaats naar popmuziek, waarmee SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM een passende aanvulling is op de line-up van PINKPOP.

SCHUNCK-Glaspaleis als NEWSEUM

Met SCHUNCK@PINKPOP NEWSEUM geeft SCHUNCK-Glaspaleis op innovatieve wijze invulling aan de nieuwe inhoudelijke koers, die uitgaat van Moderniteit en Urban Culture als belangrijkste dragers van het artistieke en culturele beleid. SCHUNCK opereert tegen de achtergrond van die koers enerzijds als 'Kunsthalle' - als presentatie- en educatie-instelling op het terrein van architectuur, beeldende kunst en film - maar ook, en dat is nieuw, op het terrein van literatuur, muziek en dans. Anderzijds is SCHUNCK vanwege de aanwezige collectie ook nog steeds een professioneel museum. De unieke combinatie van beide aspecten maakt SCHUNCK tot een nieuw en vernieuwend soort instelling in vergelijking met de meer traditionele bestaande culturele instituten: een 'NEWSEUM'.

Als NEWSEUM onderscheidt SCHUNCK zich door de vanzelfsprekende multidisciplinariteit en de aandacht voor cross-overs tussen de diverse culturele disciplines. Deze benadering is met name terug te vinden in de oriëntatie op Urban Culture. De eerste voorbeelden hiervan in het programma van SCHUNCK-Glaspaleis zijn de tentoonstelling van de musicus/beeldend kunstenaar Kim Gordon (2008), bekend van de Amerikaanse cult-band Sonic Youth, de tentoonstelling van Evan Hecox (2008), bekend vanwege zijn ontwerpen voor het skateboard-merk Girl en de solotentoonstelling van Stanley Donwood (2010), de kunstenaar die o.a. alle cd-covers van de Engelse formatie Radiohead ontworpen heeft (inclusief Thom Yorke's soloproject).

SCHUNCK@PINKPOP 2009
SCHUNCK heeft aandacht voor nieuwe vormen van het presenteren van kunst en stelt als NEWSEUM vragen bij de traditionele 'white cube' door steeds te zoeken naar plekken en momenten die contextueel aansluiten bij de gekozen inhoudelijke koers, zowel binnen de muren - of beter: vensters - van het Glaspaleis- gebouw als daarbuiten. Zo'n plek en zo'n moment heeft SCHUNCK gevonden in het PINKPOPfestival in Landgraaf. In een tent met een vloeroppervlak van 200 m², verdeeld over twee etages, zijn werken te zien van kunstenaars die zich begeven op het terrein van hedendaagse kunst en Urban Culture - met name popcultuur - onder wie de Braziliaanse tweeling Os Gemeos, de Britse Turner Prize winnaar Mark Leckey, de reeds genoemde Amerikaanse cultfiguur Kim Gordon, de Nederlander Jowan van Barneveld, die overigens al eerder te zien was op PINKPOP, toen hij in 2007 op het podium stond als gitarist van zijn band Viberider.

Deelnemende kunstenaars:
Anton Corbijn, Barbara Wagner, Cao Fei, Deanna Templeton, Ed Templeton, Erwin Wurm, Evan Hecox, Folkert de Jong, Jeroen Elsen, Jowan van Barneveld, Kim Gordon, Mark Leckey, Os Gemeos, Rik Meijers, Sebastian Goegel, Shepard Fairey, Stanley Donwood, Thomas Campbell.

De werken van de kunstenaars zijn veelal ooit ontstaan als een afspiegeling van jeugd- en subculturen. Niet alleen vinden de werken van deze kunstenaars hun oorsprong in diverse subculturen en stromingen, op hun beurt beïnvloedt hun werk zowel de kunstwereld alsook disciplines daarbuiten. Velen zijn niet langer underground maar mainstream geworden en houden zich daarnaast ook bezig met bijvoorbeeld uitgifte van publicaties en kleding- en platenlabels. Beeldende kunst en popcultuur zijn dus veel nauwer met elkaar verweven dan op het eerste gezicht het geval lijkt.

Het NEWSEUM SCHUNCK

Met het inrichten van een museum op het PINKPOP festivalterrein Megaland, onderzoekt SCHUNCK-Glaspaleis de mogelijkheden om op een vernieuwende manier kunstwerken te presenteren aan een publiek dat doorgaans geen deel uitmaakt van het gangbare museumpubliek. Deze cross-over van kunstexpositie en popfestival biedt een nieuwe, relevante doelgroep de mogelijkheid kennis te maken met de museale kwaliteiten van Urban Culture in de beeldende kunst en daarmee met de nieuwe organisatie SCHUNCK-Glaspaleis. Het inrichten van een NEWSEUM op Megaland maakt de ontmoeting tussen de wijk en de wereld, zoals die in de missie van SCHUNCK-Glaspaleis verwoord is, haast tastbaar: de expositie wordt bijna letterlijk in de achtertuin van het SCHUNCK-Glaspaleis opgezet, in een omgeving die voor de duur van het festival bezocht wordt door bezoekers uit heel Europa, maar ook uit de regio. Tel daarbij op dat de tentoonstelling in haar selectie van werken op vergelijkbare wijze een afspiegeling van internationaal en regionaal talent toont en een kritische, artistieke en culturele ontmoeting tussen de wijk en de wereld is een feit.

www.schunck.nl

///////////////////////
Informatie voor de pers:

Charlotte Berkhout / charlotte.berkhout@schunck.nl / T 045-5772203

Janneke Peters / janneke.peters@schunck.nl / T 045-5772215

Foto: Deanna Templeton
-----------------------


---- --