Ingezonden persbericht


Historicus Mark Thiessen publiceert analyse Islamitische revolutie in Iran

Met de Iraanse presidentsverkiezingen op komst presenteert Sidestone Press een boek over het prille begin van Khomeini's Islamitische republiek. In het nieuw verschenen boek An Island of Stability analyseert historicus Mark Thiessen de Islamitische revolutie in Iran. Hij onderzoekt de achtergronden van de revolutie en beschrijft de gebeurtenissen in 1978 en 1979 die resulteerden in het uitroepen van een Islamitische republiek onder bewind van Khomeini. An Island of Stability wordt uitgebracht door uitgeverij Sidestone Press.

In 1979 werd de wereld verrast door een volksopstand in Iran. De regerende elite onder leiding van de Shah was zeer westers georiënteerd geraakt. Dit regime werd omver geworpen en vervangen door een streng religieus bewind. Deze gebeurtenis is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de Islam in de twintigste eeuw. Hoewel de achtergronden zich al jaren ontwikkelden, kwamen de revolutie en het bewind van Khomeini voor Westerse landen als een complete verrassing.

In An Island of Stability probeert historicus Mark Thiessen de belangrijkste vragen ontrent de Islamitische revolutie te beantwoorden. Welke gebeurtenissen vonden er plaats? Wat waren de achtergronden hiervan? Hij schetst de achtergronden en beschrijft de relevante gebeurtenissen tijdens de revolutie die Khomeini en diens regime aan de macht bracht. Middels onderzoek in de archieven van de Nederlandse ambassade te Teheran maakt Thiessen duidelijk hoe de revolutie in deze ambassade ervaren is, op het moment dat de afloop ervan nog onzeker was.

An Island of Stability: The Islamic Revolution of Iran and the Dutch opinion

Auteur: Mark Thiessen

Categorie: Politieke geschiedenis
ISBN: 978-90-8890-019-8
Uitvoering: Paperback
Aantal blz: 75
Prijs: ¤ 15,95 (Incl. BTW, excl. verzendkosten)