GroenLinks

Cramer rekent milieubeweging af op haar eigen falen

27 mei 2009

Milieuminister Cramer kiest voor een ongeloofwaardige vlucht naar voren met haar wijziging in de subsidieregels voor de milieuorganisaties. Zij verwijt de milieubeweging te weinig oplossingsgericht te zijn, terwijl zij met de uitvoering van haar eigen oplossingen hopeloos achter ligt.

Uit de Verantwoordingsbrief van het kabinet blijkt klip en klaar dat cruciale groene projecten op forse achterstand liggen. Ik noem het klimaatprogramma Schoon en Zuinig, het duurzaam inkopen van het Rijk en de 5% groei van het OV. Ook bleek deze minister niet in staat om te voorkomen dat de Vliegtaks werd afgeschaft en de kilometerheffing werd uitgesteld.

Kennelijk geeft zij meer prioriteit aan micromanagement van subsidies voor milieuorganisaties dan aan macro-oplossingen voor de klimaatcrisis.Voor een discussie over vernieuwing in het subsidiekader staan wij in beginsel open, maar 'oplossingsgericht' is als criterium subjectief en kan gauw als motief gebruikt worden om ongewenste kritiek te smoren.

Tot slot, de minister stelt het project van de Klimaatstraatfeesten ten voorbeeld. Nu vinden wij dat best een sympathiek initiatief, maar echte oplossingen vergen vooral daadkracht en politieke moed van politici. Zonder dat is een effectieve aanpak van de klimaatcrisis een illusie.

Kees Vendrik

---