Gemeente Castricum

B&W nemen zich voor afvalbeheer in eigen beheer te doen

Op dinsdag 19 mei 2009 heeft het college van B&W het voornemen geuit om het afvalbeheer in eigen beheer uit te blijven voeren. Dit naar aanleiding van de opdracht van de gemeenteraad van 25 september 2008 om een nader onderzoek te verrichten naar de meest doelmatige, duurzame en goedkope vorm van het uitvoeren van de gehele keten van het afvalbeheer. In dit onderzoek moest een vergelijking gemaakt worden tussen de eigen gemeentelijke organisatie (scenario 1) en inbesteden bij de HVC (scenario 2).

Het college heeft bureau De Jonge MilieuAdvies opdracht gegeven om als onafhankelijk bureau het onderzoek uit te voeren. Het onderzoek is in februari 2009 gestart. Na een inventarisatiefase, waarbij de medewerkers van de gemeente zijn betrokken, heeft het bureau meerdere gesprekken met de HVC gevoerd. Ook gemeenten die reeds ervaring hebben opgedaan met de HVC, zijn hierover bevraagd. De OR is vanaf het begin bij het onderzoek betrokken.

Begin mei 2009 heeft bureau De Jonge MilieuAdvies het onderzoek afgerond. Uit het onderzoek blijkt dat op alle vergeleken aspecten (organisatorisch, personeel, financieel, duurzaamheid en dienstverlening/service) de eigen organisatie beter scoort dan de HVC. Derhalve heeft het college op 19 mei 2009 het voornemen geuit om de afvalbeheertaken in de gemeente Castricum in eigen beheer te blijven uitvoeren, inclusief de kernen Akersloot en Limmen.

Het is nu aan de OR om hierover een advies uit te brengen. Daarna neemt het college het definitieve besluit in de vorm van een voorstel aan de raad. Na het zomerreces is het aan de raad om hierover te discussiëren en een besluit te nemen.