VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 27 mei
2009/045/MS

Young Investigators Award
Stimulans voor onderzoek naar palliatieve zorg voor dementiepatiënten

Tijdens het elfde congres van de European Association for Palliative Care heeft (EAPC) Jenny van der Steen, onderzoeker bij VUmc, de Young Investigators Award gewonnen. Van der Steen kreeg deze prijs voor haar bijzondere bijdrage aan het onderzoek naar palliatieve zorg bij patiënten met dementie: langdurig onderzoek onder zorgverleners en familieleden en verzorgers van dementiepatiënten. Belangrijke voordelen van haar onderzoek zijn onder andere de lange termijn van het onderzoek en het doen van onderzoek wanneer de patiënt nog leeft.

Als gevolg van de vergrijzing krijgt Nederland te maken met een groeiende populatie dementiepatiënten. Het inmiddels 3 jaar lopende onderzoek van Van der Steen sluit hier op aan. De dilemma's die zij tijdens het congres van de EAPC, mei jongstleden in Wenen, op de kaart zette waren onder andere: dat het huidige onderzoek veelal kleinschalig van opzet is, geen landsgrenzen overschrijdt en pas gebeurt na overlijden van de patiënt. Zo lijkt het vreemd dat veel (stervende) mensen antibiotica krijgen. Maar het is moeilijk te voorspellen wanneer dementiepatiënten gaan overlijden en antibiotica kunnen wel degelijk nut hebben, omdat sommige patiënten er sneller door genezen of minder lijden.

Van der Steen adviseert dan ook om het onderzoek naar dementiepatiënten in de palliatieve fase grootschalig aan te pakken, tegelijkertijd in meerdere landen te starten en al vanaf de opname in een verpleeghuis onderzoek te doen. In haar eigen onderzoek krijgen familie en artsen vanaf het moment van opname in een verpleeghuis tot en met na het overlijden regelmatig vragenlijsten om in te vullen. Deze vragenlijsten behandelen onderwerpen als symptomen en lijden van patiënt, zorg voor de familie, informatievoorziening en spirituele zorg.

Van der Steen verwacht over een kleine twee jaar het onderzoek af te kunnen ronden, maar kon op basis van de eerste onderzoeksresultaten al wel vertellen dat familie en zorgverleners bij de eerste opname vaak niet direct afspraken maken over het geven van palliatieve zorg. Dit zou een belangrijke verbetering in de zorg zijn, aldus Van der Steen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Marcia Sanderse, tel. (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Achtergrondinformatie (