Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid



Persbericht

Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces, meting 2008

---

Moderne bouworganisatievormen belangrijker

Moderne bouworganisatievormen als bouwteam en design&construct genereren voor bouwbedrijven steeds meer omzet. Vooral grote bedrijven zien de omzet uit deze innovatieve organisatievormen stijgen tot bijna 60 procent van de totale omzet (zie figuur 1). Dit blijkt uit een onderzoek dat het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) heeft uitgevoerd naar de ontwikkeling van proces- en systeeminnovatie in de bouw.

Het onderzoek, dat in de afgelopen vier jaar voor PSIBouw is uitgevoerd, geeft zicht op de mate waarin opdrachtnemers in de bouw (ontwerpers, adviseurs, bouw- en bouwinstallatiebedrijven en toeleveranciers) zich ontwikkelen tot moderne, innovatieve bedrijven. De mate waarin en de manier waarop door de bedrijven innovaties worden ontwikkeld en toegepast verschilt echter met hun positie in het bouwproces. De meeste bouwbedrijven passen innovaties toe die door derden zijn bedacht en ontwikkeld. Eigen ontwikkeling vindt vooral plaats op het terrein van de projectorganisatie. Ook ontwerpers en adviseurs zijn meestal gebruikers; circa één op de drie bureaus ontwikkelt ook zelf met enige regelmaat innovaties. Met name de toeleveranciers zijn in de bouw de bedenkers en makers van nieuwe producten en productiesystemen. Zij geven hier ook het meeste geld aan uit; circa één tot vijf procent van de omzet is bestemd voor R&D.

Duurzame samenwerking tussen opdrachtnemers, waarbij uitwisseling van kennis en ervaring tot wederzijds voordeel kan leiden, is een belangrijke voorwaarde om tot proces- en systeeminnovatie te komen. De meeste opdrachtnemers werken echter vooral samen met partners binnen de eigen professie. Toeleveranciers zijn het meest naar buiten gericht, door betrekkelijk vaak met bouwbedrijven samen te werken.

Veranderingen op het gebied van proces- en systeeminnovatie zijn op het niveau van de meeste sectoren nog maar beperkt zichtbaar. De sectoren bouw, bouwinstallatie, ontwerp en advies zijn betrekkelijk traditioneel vergeleken met de toeleverende industrie en handel. De bouw- en bouwinstallatie is daarentegen een sector, waarin procesintegratie verder is doorgedrongen dan in de overige sectoren. In de ontwerp- en adviessector, en vooral in de toeleverende sectoren, zijn de bedrijven meer innovatief.

De resultaten van het onderzoek over 2008 zijn gepubliceerd in het rapport Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces, meting 2008.

Figuur 1 Percentage omzet uit moderne bouworganisatievormen van opdrachtnemers in de sector bouw

Zie publicatie: Procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces, meting 2008