Ingezonden persbericht


WSPA roept OIE op tot onmiddellijke actie tegen Egypte

Nieuw mandaat vereist na wrede varkensruimingen

Parijs/Den Haag, 26 mei 2009 - WSPA (World Society for the Protection of Animals) heeft vandaag de leden van de World Organisation for Animal Health (OIE) opgeroepen onmiddellijk actie te ondernemen tegen Egypte vanwege de wrede ruimingen van varkens in dat land. WSPA stelt voor dat de OIE de bevoegdheid krijgt om in te grijpen bij dit soort gevallen van zware dierenmishandeling. Dit gebeurde op de 77ste algemene bijeenkomst van het Internationale Comité van de OIE die deze week in Parijs wordt gehouden. WSPA is van mening dat een herziening van het mandaat van de OIE is vereist.

Schending richtlijnen OIE
In de weken voorafgaand aan de bijeenkomst kwamen de Egyptische autoriteiten onder vuur te liggen na nieuwsberichten over extreme vormen van dierenmishandeling bij het ruimen van varkens. Filmpjes verspreid via youtube toonden hoe de dieren met messen te lijf werden gegaan, werden geslagen met ijzeren staven, met bulldozers op hopen werden gegooid en levend verbrand. "De huidige ruimingen van varkens in Egypte zijn volledig onnodig en tonen een verbijsterende verachting voor de dierenwelzijnsrichtlijnen van de OIE die Egypte in 2005 heeft aanvaard', aldus dr. David Wilkens, veterinair adviseur bij WSPA. 'Dit is des te kwalijker omdat Egypte afgelopen oktober nog gastheer was van de tweede OIE-conferentie over dierenwelzijn, die nota bene handelde over de implementatie van deze richtlijnen voor diervriendelijk transport en humane slachtpraktijken.'

Vorige week heeft WSPA middels een brief aan de premier van Egypte hulp aangeboden bij het herhuisvesten en humaan doden van de varkens op voorwaarde dat de huidige ruimingsoperatie onmiddellijk zou worden gestaakt. Ook de OIE heeft technische hulp aangeboden. "Ondanks dit aanbod gaat Egypte echter door met de weerzinwekkende slachtpartijen," verklaart Sandra Cnossen, directeur WSPA Nederland. 'WSPA roept daarom de OIE op om maximale druk op Egypte uit te oefenen. En die oproep is ook gericht aan het adres van de internationale gemeenschap zoals die op de OIE-bijeenkomst wordt gerepresenteerd door de Chief Veterinary Officers van de lidstaten. Dit schandaal moet ogenblikkelijk stoppen."

Petitie
Inmiddels hebben bijna 13.000 mensen uit meer dan zestig landen een petitie getekend op de website van WSPA waarin de premier van Egypte wordt opgeroepen een onmiddellijk einde te maken aan de slachtpartijen: www.wspa.nl/latestnews/2009/VarkensslachtingEgypte.aspx In Nederland heeft WSPA's lidorganisatie Varkens in Nood een online petitie geopend om tegen de slachtingen te protesteren.

Over WSPA
WSPA is 's werelds grootste netwerkorganisatie op het gebied van dierenwelzijn. Met ruim 950 lidorganisaties en 13 regiokantoren is WSPA actief in meer dan 150 landen. WSPA is bovendien officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. In Nederland heeft WSPA ruim 100.000 donateurs.