Gemeente Den Helder

Extra geld tegen overlast in Stadshart

2009-05-27

De gemeente Den Helder gaat extra geld uittrekken om de terugkerende overlast van dak- en thuislozen, alcoholisten en drugsverslaafden in het Stadshart te verminderen. Er komen meer mogelijkheden van dagbesteding en activering van deze doelgroepen. Daar is op het moment een tekort aan. Door de overlastveroorzakers een zinvolle dagbesteding te geven, hoopt de gemeente de overlast te beperken.

De extra activiteiten worden in principe voor de komende drie jaar georganiseerd. De veegploeg van Actief talent in het centrumgebied wordt versterkt met een werkmeester die zorgt voor de begeleiding op straat en de contacten met bewoners, bedrijven en andere organisaties. Brijder verslavingszorg gaat rond een aantal nationale en lokale evenementen een extra programma bieden voor de groep overlastgevers. Bijvoorbeeld in het pand op de Polderweg of elders in de stad. De Stichting dak- en thuislozenopvang tenslotte, gaat een activiteitenpakket op maat ontwikkelen voor een groep bewoners die bij hun in de opvang zit.

Positieve ervaringen tijdens Sail
Tijdens de Tall Ships Races in de zomer van 2008 is het met gezamenlijke inspanningen van gemeente en een aantal maatschappelijke organisaties goed gelukt de overlast op het Julianaplein te beperken. Onder andere door een aantal leuke aanvullende activiteiten te bieden aan de groep. Met de nieuwe plannen wil de gemeente voortbouwen op deze positieve aanzet.

Heldere afspraken
Het wijkcoördinatieteam speelt de hoofdrol bij het bewaken van de situatie in het Stadshart. Als de overlast blijft terugkeren, brengen de gemeente en de GGD de partijen bij elkaar om heldere afspraken te maken over het terugdringen ervan.

Het besluit om hier extra geld aan uit te geven past in de plannen om het Stadshart te verbeteren. Uiteraard gaat dit niet ten koste van het budget en de inspanningen in andere delen van de stad.