Partij van de Arbeid

Zwartsparen altijd beboeten

27-05-2009 12:34

De PvdA wil dat zwartspaarders die zichzelf bij de fiscus melden daar niet langer ongestraft van afkomen. Via de zogenoemde inkeerregeling kunnen mensen hun in het buitenland geparkeerde vermogen alsnog aangeven; ze betalen dan alleen de achterstallige belasting en geen boete. PvdA-kamerlid Paul Tang vindt dat niet langer redelijk.

'De reden voor die soepele regeling is dat het geld anders toch niet opgespoord wordt. Maar nu het bankgeheim wankelt, hoeven we fraudeurs niet langer met fluwelen handschoenen aan te pakken.'

Tang is het met het kabinet eens dat de inkeerregeling op termijn helemaal afgeschaft kan worden. 'Als de fiscus zelf kan opsporen, is er geen reden meer voor deze amnestie. De situatie dat je belasting ontduikt maar geen boete krijgt, hoort de uitzondering te zijn. Door de ontwikkelingen rondom het bankgeheim is die uitzondering niet langer nodig.' Tang wil de boete navenant verhogen naarmate zwartspaarders steeds beter opgespoord kunnen worden door betere internationale samenwerking.

De afgelopen tijd hebben steeds meer zwartspaarders zich gemeld bij de fiscus. Dit jaar gaat het om gemiddeld 163 per maand, terwijl het er in 2008 en 2007 nog maar 43 respectievelijk 28 per maand waren. 'Dat geeft aan dat het mensen te heet onder de voeten wordt met hun Zwitserse bankrekening. Alleen dit jaar kan nog gratis ingekeerd worden.'

Tang zal het voorstel woensdagmiddag indienen tijdens een debat over de fiscale maatregelen die het kabinet neemt om de economie te stimuleren.