Politie Limburg-Noord

Grote grensoverschrijdende politiecontrole: 418 processen-verbaal


Datum: 27-05-2009
Tijd bericht: 11:59
Plaats: Limburg-Noord

In de samenwerkingsdriehoek Bree-Maaseik-Weert, waarbinnen de gemeenten Bocholt en Kinrooi liggen, gaan Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten concreet inhoud geven aan de internationale politiesamenwerking tussen België en Nederland. Dit sluit nauw aan bij de voorbereidingen vanuit de zogeheten Commissie Niederer (onder voorzitterschap van de burgemeester van Weert), die inhoud en vorm geeft aan een zo praktisch mogelijke grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en België bij rampen en crises.

Vanuit deze samenwerkingsverbanden hielden de politiediensten van beide landen dinsdag 26 mei voor het eerst een grote gezamenlijke grenscontrole. Deze is aan Nederlandse zijde uitgevoerd door de politie Limburg-Noord samen met ondersteunende diensten en met de Koninklijke Marechaussee en aan Belgische zijde door de politiezone Noordoost-Limburg.

Er werden ongeveer 50 politiemensen ingezet. De controles vonden tussen 17.00 en 22.00 uur op twee verschillende locaties plaats. Er werd post gevat op de Kempenweg en de Lozerstraat bij de grensovergang Weert-Lozen/Bocholt en op de Frans Strouxstraat en de Weertersteenweg bij grensovergang Stramproy-Molenbeersel/Kinrooi. In beide landen werd het binnenkomend grensverkeer gecontroleerd. Aan de Belgische zijde van de grens richtten Belgische politiemensen een controlelocatie in voor het verkeer komende uit de richting van Nederland. De Nederlandse politie verbaliseerde 265 automobilisten voor diverse overtredingen, de Belgische collega's gaven 153 maal een proces-verbaal.

De burgemeesters Niederer en Peuskens: 'Deze controleactie heeft tot doel de samenwerking te intensiveren en van elkaars werkwijze - zeg maar aanpak - te leren. Ook zoeken wij naar de verschillen inzake politiewetgeving tussen beide landen. Wij zijn van mening dat in een ééngemaakt Europa en zeker in de beide Limburgen de grensoverschrijdende samenwerking tussen de politiediensten optimaal zou moeten verlopen'.

Aan de actie verleenden de ondersteunende diensten van de politie Limburg-Noord hun medewerking. Dat zijn het Verkeershandhavingsteam, de Parketpolitie, de Vreemdelingenpolitie, de Arrestantenzorg en het Meldcentrum. De bedrijfsonderdelen kunnen op deze manier met elkaar ervaringen uitwisselen en alle aangetroffen zaken afhandelen. De politie controleerde onder andere op verkeer, drugs, wapens en munitie, vreemdelingenwetgeving en niet te vergeten op diefstal.