Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Onweersbuien bezorgen overlast in groot deel Europa

27 mei 2009 - Grote delen van Europa hebben maandag en dinsdag te kampen gehad met de hevige onweersbuien. Naast Nederland hebben met name Frankrijk, België, Duitsland, Zwitserland en Denmarken te kampen gehad met zware windstoten, hevige neerslag met hagel en bliksem. Hagelsteen gevonden in Woensdrecht. Foto Mario Egthuijsen

Naast de neergestorte zweefvlieger in Nederland is er nog één dodelijk slachtoffer. In Zwitserland is een 31-jarige man in zijn auto door een omvallende boom verpletterd. Bij de Duitse plaats Baienfurt ontspoorde een trein met zo'n tweehonderd passagiers door een omgevallen boom. De machinist raakte zwaargewond.

De onweersbuien - die normaal zijn voor de tijd van het jaar - hebben in de getroffen landen naast overlast veel schade toegebracht. Net als in Nederland had vooral ook Duitsland te maken met korte maar zeer hevige neerslag in klein gebieden wat veel wateroverlast heeft veroorzaakt. De hevige buien zorgden voor verkeersproblemen, overstroomde wegen en kelders.

In het zuiden van Duitsland zijn hagelstenen zo groot als golfballen gevallen. Op verschillende plaatsen waren straten met een tien centimeter dikke laag bedekt. Op het Bodenmeer in Zuid-Duitsland waren boten in nood geraakt door de hevige windstoten. In Zwitserland raakten wegen en spoorlijnen geblokkeerd door omgevallen bomen en afgebroken takken.

Eerste uitgave: 27-05-09