Universiteit Twente

Promovendus UT werkt aan oplossing voor zitproblematiek bij dwarslaesiepatiënten

Nieuwe intelligente stoel voorkomt doorligwonden en rugklachten

Een stoel die ervoor zorgt dat je niet statisch, maar dynamisch zit. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben, in samenwerking met het mechatronisch ontwerp bureau Demcon B.V. (Oldenzaal), een eerste prototype ontwikkeld van zo'n stoel. Deze stoel is vooral een hulpmiddel voor dwarslaesiepatiënten met een beperkte rompstabiliteit. Doordat ze langdurig in dezelfde houding zitten, hebben ze last van allerlei fysieke ongemakken zoals doorligwonden en rugklachten. Ook gezonde mensen zijn gebaat bij een stoel die dynamisch zitten bevordert en daarmee klachten aan onderrug, nek, schouders en hoofd voorkomt. Onderzoeker Paul Van Geffen promoveerde onlangs op dit onderzoek aan de faculteit Construerende Technische Wetenschappen.

Langdurig in dezelfde houding zitten kan, bij zowel gezonde personen als dwarslaesiepatiënten, tot allerlei fysieke ongemakken leiden. Klachten aan de onderrug, nek, schouders en hoofd zijn veelgehoorde problemen bij personen die zittend werk doen en waarbij de arbeidsomstandigheden een dynamische zithouding onvoldoende bevorderen. Bij dwarslaesiepatiënten zijn vooral doorligwonden een veelvuldig voorkomend probleem. Paul van Geffen onderzocht, in samenwerking met Jasper Reenalda van het Roessingh Research and Development (Enschede), deze zitproblematiek en ontwikkelde een stoel die dynamisch zitten bevordert.

Aanleiding voor de ontwikkeling van een dynamische stoel was de zitproblematiek bij dwarslaesiepatiënten. Deze patiënten kunnen niet zelfstandig verzitten, en zitten daardoor langdurig in een `uitgezakte' houding met een achterovergekanteld bekken. Deze houding is heel stabiel, maar leidt tot zeer passief zitgedrag. Het weefsel wordt hierbij continu op dezelfde plek belast en daardoor ontstaan de problemen, zoals doorligwonden en rugklachten.

Intelligente stoel

De ontwikkelde stoel laat dwarslaesiepatiënten actiever zitten door de stoel, na inschakeling, automatisch te bewegen. De stoel bestaat uit bewegende onderdelen die het mogelijk maken om de romp, het bekken en de benen onafhankelijk van elkaar te bewegen. Hierdoor wordt de houding op de juiste wijze gecontroleerd en krijgt de patiënt een actieve zithouding. Van Geffen heeft een manier bedacht om het bekken onafhankelijk aan te sturen, de zogenaamde `ontkoppelde bekkenkanteling'. Daardoor kun je de stand van het bekken beïnvloeden, zonder dat de stand van de romp hierbij verandert.

De stoel bevat verder sensoren waarmee het zitgedrag van personen in kaart kan worden gebracht. Uit testen met zowel gezonde personen als dwarslaesiepatiënten, is een lijst met aanbevelingen en principes opgesteld die moeten worden meegenomen in een eerste werkend prototype om zitproblematiek te verminderen. Het ontwerp is nu nog tamelijk groot, maar Van Geffen hoopt in de nabije toekomst de stoel door te ontwikkelen tot een praktisch toepasbaar model.