Gemeente Harderwijk


Contract voor de parkeergarage Houtwal ondertekend

27/05/2009

De bouw van de nieuwe ondergrondse parkeergarage Houtwal begint half oktober. De gemeente en de aannemerscombinatie Strukton/Hegeman/GTI hebben het contract voor de opdracht onlangs ondertekend. Namens de gemeente zette wethouder Rob Daamen de handtekening, de bouwcombinatie werd vertegenwoordigd door directeur J. Hegeman. Nadat de gemeenteraad op 26 maart zijn definitieve goedkeuring had gegeven zijn met de ondertekening nu ook de formeel juridische aspecten tussen de gemeente en de aannemer geregeld.

De parkeergarage Houtwal wordt een ronde parkeergarage (à la Ossemarkt in Groningen) met een diameter van 57 meter en 450 parkeerplaatsen. De garage komt volledig onder de grond en wordt zoân 15 meter diep. Door het aanbrengen van een grote lichtkoepel komt toch royaal daglicht binnen, wat het parkeren in de garage prettig maakt. Bovengronds krijgt het terrein een groene uitstraling.

Voordat de bouw in oktober kan beginnen moet eerst nog een reeks voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals uitwerken van het voorlopige ontwerp, aanvullend archeologische onderzoek, verleggen van kabels en leidingen en het zo mogelijk verplanten van de aanwezige bomen. De feitelijke bouw neemt naar verwachting een kleine twee jaar in beslag.

De bouw brengt beperkingen met zich mee voor het verkeer over de Vitringasingel. De buslijnen worden omgeleid. Omdat er tijdelijk parkeerplaatsen verdwijnen, zullen er op de Vitringasingel, zoveel als mogelijk tijdelijke parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Dit vooruitlopend op een verdergaande reconstructie van de Vitringasingel.


____________________