Wereld Natuur Fonds Nederland


Niet te missen kansen voor nieuwe wildernissen in Europa

Europa moet nù aan de slag wil het complete wilde natuur ontwikkelen en behouden voor de 21e eeuw. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) op 28 mei, tijdens de Europese Wildernisconferentie van de EU in Praag. Samen met ARK, FREE Nature en Eurosite zet het WNF zijn plannen uiteen voor een herstel en behoud van de Europese biodiversiteit.

Grote uitgestrekte natuurgebieden waar wolven op herten en wisenten jagen. Waar de grond trilt onder de hoeven van duizenden wilde paarden. Waar pelikanen jagen op vis en de steur terug is in rivierdelta's. Zo stellen het WNF, ARK, FREE Nature en Eurosite zich de toekomstige Europese wildernissen voor. Zij dagen iedereen uit om zelf kansrijke gebieden te nomineren als nieuwe Europese wildernis.

De vier organisaties willen op 27 en 28 mei tijdens de Europese Wildernisconferentie in Praag beleidsmakers, wetenschappers, burgerorganisaties en andere belanghebbenden in de EU-lidstaten overtuigen van de kansen die er liggen voor de ontwikkeling van nieuwe wilde natuurgebieden in Europa en Europees beleid daarvoor. Tsjechië als voorzitter van de EU nam het initiatief tot deze internationale bijeenkomst. Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF, houdt ter plekke een lezing om de plannen voor de nieuwe Europese wildernissen toe te lichten.

Ernstige achteruitgang biodiversiteit

De rijkdom aan plant- diersoorten in Nederland en de rest van Europa is de laatste 100 jaar achteruit gehold. Zo telt Nederland nu nog maar 15% van de plant- en diersoorten die oorspronkelijk in ons land voorkwamen.

De te verwachten ontvolking van de Europese platteland en de op stapel staande herziening van het Europese landbouwbeleid, bieden enorme kansen om nù een aanvalsplan tegen verdere achteruitgang van de soortenrijkdom te maken en de dalende tendens om te buigen naar een opgaande lijn.

Naar verwachting komt de komende jaren maximaal 60 miljoen hectare landbouwgrond vrij; een gebied vergelijkbaar met de oppervlakte van Frankrijk. De verlaten landbouwgronden worden nieuwe natuurgebieden die, met elkaar verbonden, bijdragen aan het Europese netwerk van natuurgebieden Natura 2000 en aan een grotere variatie aan plant- en diersoorten.

,,Tegelijkertijd biedt de natuur kansen voor nieuwe vormen van economische bedrijvigheid. Kortom, een nieuw toekomstperspectief voor grote delen van het Europese platteland,'' zegt Johan van de Gronden.

Nomineer een nieuwe wildernis

Om de toekomstvisie van de vier natuurorganisaties te realiseren zijn zij op zoek naar Europese partnerorganisaties en geschikte gebieden om deze ideeën in praktijk te brengen. Parkbeheerders, overheden, lokale organisaties en gemeenschappen en particuliere grondbezitters, verenigd in een organisatie of individueel, kunnen tijdens en na de conferentie een (natuur)gebied nomineren, waarvan zij denken dat het in aanmerking komt om deel uit te maken van dit zogenoemde Wild Europe Field programma. Dit programma ondersteunt de totstandkoming van de nieuwe Europese wildernissen.

Een brochure over het Wild Europe Field Programme en het nominatieformulier (beide in het Engels) kunt u downloaden van http://www.wnf.nl/nl/actueel/publicaties/dieren/index.cfm


---

Noten voor de redactie:

Let op: embargo tot 15.00 uur, 26 mei 2009

Voor meer informatie of interviews met Johan van de Gronden: Lot Folgering, persvoorlichting WNF, 030-693 7307 of 06-10821278, E-mail: lfolgering@wwf.nl

Voor fotomateriaal van Europese natuurgebieden: Elly de Vreugd, persvoorlichting WNF, 030-693 7375 of 06-20362863, E-mail: evreugd@wwf.nl

For a living planet,
Lot Folgering

Wereld Natuur Fonds /
WWF Netherlands

Lot Folgering
Senior Persvoorlichter/Sr. Press Officer

Bezoekadres/Visitor adress: Driebergseweg 10
3708 JB Zeist
Postadres/ Postal adress: Postbus 7
3700 AA Zeist
www.wnf.nl
www.panda.org

Tel: +31 (0)30-6937307
Mob: +31 (0)6-10821278