De Toekomst van de Monarchie


De Kwestie Live

ROTTERDAM, 20090519 -- De weken vóór Koninginnedag werd er druk gespeculeerd over de troonsopvolging van Koningin Beatrix door Prins Willem Alexander. Deze theorieën werden na de dramatische aanslag in Apeldoorn ingeruild voor complottheorieën, niet alleen over de motieven van Karst T. maar ook over de toekomst van het koningshuis, en tevens voor een roep om opheldering van zaken. Hoewel sociale netwerken steeds opener en transparanter worden, blijft het koningshuis een gesloten bastion. Waarom gunt het koningshuis ons geen kijkje in de keuken? In het maandelijks actuele discussieprogramma van de Erasmus Universiteit Rotterdam, De Kwestie Live, zullen prominente wetenschappers hun licht over deze kwestie laten schijnen.

Aanleiding voor het debat is het artikel in het universiteitsblad (Erasmus Magazine): "Traditie werpt muren op", een interview met socioloog Stef Aupers, over (schijn)transparantie en zelfs complottheorieën bij de Oranjes. Is het wel mogelijk om de traditie van de monarchie te laten voldoen aan de eis om meer transparantie? Moet het Koningshuis, wil het nog toekomst hebben, niet met zijn/haar tijd mee? Is het denkbaar dat binnen nu en ongeveer een jaar Willem Alexander en Prinses Máxima, net zoals onze politici, op Hyves en op Facebook te vinden zijn? En waarom willen we eigenlijk zo graag dat machthebbers hun motieven blootleggen?

In het forum: dr. Stef Aupers (universitair hoofddocent sociologie EUR), Jan van den Berghe (Vlaams auteur (Noblesse Oblige, Brief aan een Postzegel, God in laken) en televisiemaker (Moderne Monarchieën en Royal Families of Europe), dr. Jiska Engelbert (docent Media en Communicatie EUR), Esther Wolswinkel (journalist en redacteur van het tijdschrift Vorsten Royale, grootste royaltykenner van Nederland).
Vaste presentator en discussieleider: LEON VERDONSCHOT (o.a. bekend van de VPRO-Wetenschapsquiz en VPRO's Iets met Boeken) en vaste columnist MOHAMMED BENZAKOUR (schrijver en publicist).

Zaal open 19.30 uur. Aanvang programma: 20.00 uur.
De Unie telt max. 125 plaatsen. VOL=VOL. Aanmelders hebben voorrang: via 010-4333534 of www.deunie.nu/pages/reserveren.html

Kijk voor actuele programmainformatie op www.erasmusmagazine.nl of www.eur.nl/studium

De Kwestie Live wordt georganiseerd door Studium Generale, Erasmus Podium en Erasmus Magazine en is de "theaterversie" van de webrubriek De Kwestie (EUR, Erasmus Magazine).

De Kwestie Live: De toekomst van de monarchie
Woensdag 27 mei, 20.00 uur, De Unie, Mauritsweg 34-35 Rotterdam
Reserveren via De Unie, (010) 433 3534 of www.deunie.nu/pages/reserveren.html
Meer informatie: www.deunie.nu / www.erasmusmagazine.nl / www.eur.nl/studium





Ingezonden persbericht