Prijsvraag: wat is de isolatiewaarde van een wereldinnovatie


ENSCHEDE/ASSEN, 20090525 -- TONZON, uitvinder en fabrikant van o.a. het Thermoskussen schrijft een prijsvraag (hd.g2u.nl/) uit naar de praktijkisolatiewaarde van deze Nederlandse uitvinding. Deze waarde zal volgens de laatste normen worden bepaald door een internationaal erkend, onafhankelijk wetenschappelijk instituut. Het effect van het Thermoskussen op de vloertemperatuur blijkt in de praktijk namelijk zo hoog dat er sprake is van een soort passieve vloerverwarming. Daar, waar een Thermoskussen onder de vloer is aangebracht, wordt de vloer spontaan warmer zonder dat er kunstmatig warmte wordt toegevoerd in de vorm van warm water of elektriciteit.

Dit effect is prachtig zichtbaar gemaakt met infraroodfoto's (PDF, he.g2u.nl/) van beganegrondvloeren die slechts gedeeltelijk zijn voorzien van Thermoskussens. De hotspots die hierdoor ontstaan, zijn spectaculair. De warmte die voorheen door de vloer verloren ging, wordt nu gebruikt om de vloer warmer te maken. Deze passieve vloerverwarming kost dus geen energie maar bespaart juist energie. Een betere illustratie van het motto "meer comfort met minder energie" is bijna niet denkbaar.

Tot nu toe hanteerde TONZON nog de isolatiewaardes die door TNO-Bouw zijn bepaald conform de NEN 1068. Deze waardes zijn echter uitsluitend gebaseerd op de isolatiewaarde die door de binnenkant van het kussen wordt verkregen. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de isolatiewaarde die wordt verkregen met het luchtlaagje boven het kussen en de luchtlaag onder het kussen. Beide luchtlagen worden begrensd door een oppervlak met een lage emissie en vergroten daarmee de praktijkisolatiewaarde nog behoorlijk. Hoeveel dat is, zal nu worden bepaald.

TONZON is er echter al op voorhand van overtuigd met het Thermoskussen de beste vloerisolatie ter wereld in handen te hebben voor bestaande vloeren boven een kruipruimte en daagt andere isolatiefabrikanten uit, die menen een product op de markt te brengen dat beter isoleert. Tot nu toe heeft zich nog niemand gemeld. Mocht in de toekomst toch nog iemand zich aandienen met een product dat beter isoleert, dan is het nog maar de vraag of dit bouwfysisch wel geschikt is voor houten vloeren.

Tijdens een presentatie op woensdag 27 mei om 16.00 uur in het Energietheater tijdens de vakbeurs "Energie 2009 in Bouw en Vastgoed" in de TT-Hall in Assen zal Ton Willemsen ingaan op de bouwfysische aspecten van vloerisolatie in kruipruimtes in het algemeen en TONZON Vloerisolatie in het bijzonder.

Waarom is de vorm van isolatie veilig voor houten vloeren? Welke energiebesparing kan hiermee worden verwacht? Welke kosten kunnen worden bespaard, wanneer bij renovatie niet gekozen wordt voor een nieuwe PS-betonvloer maar de houtenvloer gehandhaafd blijft? Wat zijn de voordelen voor de gezondheid van het binnenklimaat van deze keuze? Welke milieuvoordelen zijn hiermee te behalen? Waarom worden bij TONZON isolatie de randen van de vloer wel warmer terwijl bij andere isolaties de randen kouder worden? Tijdens deze presentatie zullen infraroodfoto's en video's te zien zijn die nog nooit eerder zijn vertoond.

Het aantal plaatsen in het Energietheater is echter beperkt. Hoewel deze presentatie vrij toegankelijk is, is het raadzaam zich vooraf per mail aan te melden via 053-4332391 of op info@tonzon.nl. Bij voldoende belangstelling kan dan een tweede presentatie worden georganiseerd. Deze vakbeurs is gratis toegankelijk wanneer men zich vooraf registreert via hf.g2u.nl/