Hond Ruby weer in dodencel vanwege nalatigheid baas


Baas in de fout hond in dodencel

AMSTERDAM, 20090527 -- De Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden heeft de rechter en officier van Justitie van Amsterdam in een brief verzocht ernstig te overwegen om uit gevoel voor rechtvaardigheid de inbeslaggenomen honden Ruby en Spanky te herplaatsen in plaats van te doden. Beide honden zitten nu in de opslag met een euthanasieadvies omdat de eigenaar zich niet aan eerder gemaakte afspraken hield waardoor er twee (lichte) bijtincidenten konden plaats vinden. De Werkgroep vindt het strijdig met het rechtsgevoel wanneer honden gedood worden vanwege de nalatigheid van hun eigenaar.

Bovendien blijkt uit de praktijk van de laatste tien jaren dat dit niet de manier is om het aantal bijtincidenten te doen verminderen. Niet de honden, maar de eigenaren zelf dienen aangepakt te worden. Dergelijke onverantwoordelijke hondenbezitters kunnen anders vervolgens weer een nieuwe hond aanschaffen en keer op keer met hun honden in de fout gaan. De herplaatsing van beide honden hoeft geen probleem te zijn want een ervaren gedragstrainster van het Martin Gaus gedragscentrum heeft laten weten Ruby graag te willen adopteren. Een gerenommeerd asiel wil voor de hond Spanky garant staan om een goede verantwoordelijke baas te vinden die zich aan de opgelegde voorwaarden houdt.
De 7 jaar oude American Staffordshire terriër Ruby was al eerder in het nieuws omdat zij al ruim een jaar lang in de opslag zat vanwege de inmiddels afgeschafte Regeling Agressieve Dieren. Begin maart kwam Ruby eindelijk vrij nadat ze na drie weken herstel bij Martin Gaus van haar trauma door de lange isolatie geslaagd was voor de levenstest. Slechts een paar dagen na thuiskomst van Ruby werd Spanky, de andere hond van de eigenaar, in beslaggenomen. Nog geen maand later was ook Ruby de pineut en verdween ook zij weer in de opslag. De Werkgroep hekelt het huidige beleid om de zwarte piet altijd naar de honden toe te schuiven. Ook incompetente automobilisten worden getest en zonodig wordt hun rijbewijs afgenomen. De auto wordt dan terecht niet als schuldige aangewezen en ook niet gesloopt. Een eigenaar die zijn hond aantoonbaar niet goed meer kan begeleiden en zich niet aan afspraken houdt is eveneens een gevaar in de openbare ruimte. Het logische gevolg zou moeten zijn dat een eigenaar gedwongen wordt afstand te doen van zijn honden en dat deze herplaatst worden bij mensen die ze wel goed kunnen begeleiden.

Ruby en Spanky zijn geen gevaarlijke honden. Beide honden staan bekend als mensvriendelijk bij hun verzorgers in de opslag en bij de gedragstrainers van Martin Gaus. Spanky was een paar dagen voor het bijtincident gecastreerd en pas na een week of drie beginnen de eerste positieve resultaten merkbaar te worden van castratie door het dalen van het testosteron, waardoor het machogedrag afneemt. Daar komt nog bij dat Spanky niet gewend was een teef naast zich te hebben wat het machogedrag danig versterken kan. Dat zijn eigenaar bovendien ruzie maakte met een buurman op een krappe galerij moest bijna wel ertoe leiden dat de reu Spanky zich geroepen voelde voor zijn teefje en eigenaar op te komen en de buurman in de arm beet. Dat de eigenaar hier geen lering uit trok bleek toen, nog geen maand later, ook nog eens Ruby opnieuw inbeslaggenomen werd. Ruby is dan voor de tweede keer in haar leven tegen iemand opgesprongen en heeft met haar bek tegen het been van een vrouw gestoten waardoor er een rode pijnlijke plek ontstond. Wanneer de eigenaar volgens afspraak beide honden apart aangelijnd had uitgelaten én de snoetenband en de hoofdband op de juiste manier had omgedaan hadden deze incidenten nooit kunnen plaatsvinden.

De Werkgroep betreurt het dat inbeslaggenomen honden niet de bescherming krijgen die zij verdienen. Zij worden in de onderhavige procedures helaas nog steeds louter als zaak behandeld. Aan dieren wordt echter in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren een eigen intrinsieke waarde toegekend, en zij dienen volgens deze wet dan ook steeds als wezens met bewustzijn en gevoel behandeld te worden. Ook in het EU-verdrag van Lissabon (2008) worden dieren als 'sentient beings' beschouwd, waarmee men zorgvuldig dient om te gaan.

Werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden





Ingezonden persbericht