Forum


27 mei 2009
masterclass

Radicalisering, indentiteit en beleid

Masterclass voor lokale bestuurders

Inleiding
Vandaag de dag wordt radicalisering van verschillende groepen jongeren beschouwd als een groeiend probleem binnen de Nederlandse samenleving. De reden voor radicalisering wordt in verschillende factoren gezocht, maar toch lijkt één begrip altijd van essentieel belang te zijn: identiteit. Het begrip `identiteit' is veelzijdig en daardoor moeilijk te definiëren. Toch wordt regelmatig beweerd dat identiteitsvorming van cruciaal belang is bij het maken van (de juiste) keuzes en de vorming van (on)zekerheid bij jongeren.

In zijn boek De geschiedenis van de wereld van morgen (2008) beschrijft de Belgische wetenschapper Rik Coolsaet aan welke `meerpalen' de identiteit zich vasthoudt en hoe de identiteit ontwricht kan worden wanneer een of meerdere meerpalen los dreigen te raken. Een sterke identiteit met meerdere facetten kan de weerbaarheid van jongeren vergroten.

Ook politicologe Amy-Jane Gielen laat in haar onderzoek Radicalisering en identiteit: rechtse en moslimjongeren vergeleken (2008) zien dat identiteit een grote rol speelt in radicaliseringsprocessen. Een van de oorzaken is volgens Gielen dat bij beide groepen jongeren het `meervoudige aspect' van de identiteit ontbreekt, dat wil zeggen dat er in plaats van meerdere identiteiten slechts één identiteit domineert in het dagelijks leven en handelen van de jongeren. Zij is van mening dat de overheid wel degelijk invloed kan hebben in het wegnemen van de voedingsbodem voor radicalisering.

Masterclass
De masterclass Radicalisering, Identiteit en Beleid geeft lokale bestuurders, ambtenaren en professionals handreikingen voor het ontwikkelen en implementeren van een coherent lokaal beleid, gebaseerd op gedeelde visies en gericht op vraagstukken rondom identiteit en radicalisering. De deelnemers worden geprikkeld door een inleiding van Rik Coolsaet, waarin de volgende punten aan bod zullen komen:

- Hoe wordt een identiteit gevormd?

- Wat voor rol speelt identiteit in het radicaliseringsproces van jongeren?

- Waarom hoeven religieuze en politieke radicalisering niet per se hand in hand gaan, maar doen ze dat soms wel?

In het eerste deel van de masterclass zal Rik Coolsaet naar aanleiding van zijn boek De geschiedenis van de wereld van morgen een theoretisch verhaal over de rol van identiteit in radicaliseringsprocessen duiden aan de hand van de situatie in België.
In het tweede deel van de masterclass zal Amy-Jane Gielen een aanvullend verhaal vertellen over verschillende beleidsinterventies en essentiële randvoorwaarden, waarna zij (na de pauze) aan de hand van casuïstiek met de deelnemers in discussie gaan over de mogelijkheden voor lokaal beleid.
Programma
12.30 uur Inloop met lunch
13.00 Welkom
13.10 Inleiding Rik Coolsaet
14.10 Gelegenheid tot vragen
14.30 Verhaal Amy-Jane Gielen
15.00 Pauze
15.15 Discussie aan de hand van casuïstiek
16.15 Statement n.a.v. de opbrengsten van de middag door de inleiders 16.30 Afsluiting en borrel

Datum en plaats
27 mei 2009
12.30 tot 16.30 uur
Utrecht

Nadere informatie
Voor inhoudelijke vragen rondom deze masterclass kunt u terecht bij Juliët Jonkers:
e-mail: j.jonkers@forum.nl
tel.: 030- 2974 289

Brochure openen >

Doelgroep
De masterclass is bedoeld voor lokale bestuurders, beleidsmakers en professionals.

Doelstelling
De masterclass Radicalisering, Identiteit en Beleid beoogt een impuls te geven aan de ontwikkeling en implementatie van lokaal beleid gericht rondom radicalisering en identiteit.

Aanmelden

U kunt zich per e-mail aanmelden voor deze masterclass bij m.roche@forum.nl onder vermelding van
Masterclass 27 mei en met vermelding van uw naam, gemeente, telefoonnummer en postadres.

Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en een routebeschrijving.
Aan deze masterclass zijn geen kosten verbonden. Wel vragen wij u dringend om bij verhindering tijdig af
te melden of voor vervanging te zorgen, aangezien het aantal plaatsen voor de masterclass beperkt is.