Gemeente Winterswijk



1e bestuursrapportage 2009 en kaderstelling 2010

6 mei 2009

Winterswijk - In de raadsvergaderingen van 27 en 28 mei aanstaande staan ook de 1e bestuursrapportage 2009 en de kaderstelling 2010 op de agenda. In de 1e bestuursrapportage 2009 wordt de stand van zaken weergegeven per eind april 2009 en worden voorstellen gedaan voor wijzigingen ten opzichte van de huidige planning voor 2009. In de kaderstelling 2010 gaat het om beantwoording van de vraag of de huidige koers van de gemeente Winterswijk ongewijzigd kan worden gehandhaafd, of dat deze moet worden bijgesteld. De uitkomsten van de kaderstelling zijn richtinggevend voor het opstellen van de begroting 2010 die dit najaar wordt vastgesteld.


1e bestuursrapportage 2009
De 1e bestuursrapportage 2009 bevat ondermeer een breed pakket aan maatregelen om de lokale en regionale economie te stimuleren. Het gaat hierbij om een combinatie van nieuwe investeringen en investeringen die naar voren worden gehaald, alsook om versoepeling van procedures en stimulering van doorstroom op de arbeidsmarkt. De voorgestelde maatregelen zijn een uitwerking van het 'Aanvalsplan gemeente Winterswijk: van crisis naar innovatie' dat in de raad van februari 2009 aan de orde is geweest.

Het college wil met concrete investeringen de werkgelegenheid stimuleren en het vertrouwen in de economie helpen herstellen. Een deel van de investeringen neemt de gemeente zelf ter hand. Dit betreft veelal projecten op het gebied van wegen en openbare ruimte. Daarnaast krijgen diverse verenigingen de kans om via gerichte subsidies hun accommodatie aan te pakken.

De 1e bestuursrapportage 2009 heeft een behoorlijke financiële impact. Het begrote tekort voor 2009 loopt op van ¤ 1,5 miljoen in de oorspronkelijke begroting 2009 tot nu ¤ 5,7 miljoen plus daarbovenop ¤ 5,3 miljoen aan nieuwe investeringen. Dat zijn aanzienlijke bedragen die voor een belangrijk deel te maken hebben met de bijdrage die we willen leveren aan het bestrijden van de gevolgen van de kredietcrisis die zich ook in onze gemeente goed laten voelen.

Een belangrijk deel van de extra uitgaven wordt gedekt uit budgetten die niet zijn besteed in 2008. Tegelijkertijd met de jaarrekening 2008 is dus een eerste begrotingswijziging 2009 gepresenteerd om deze budgetten alsnog in 2009 ter beschikking te kunnen stellen. Hiernaast worden extra investeringen bekostigd uit een verlaging (met 10%) van enkele investeringskredieten. Deze verlaging is mogelijk en wordt verantwoord geacht vanwege de marktsituatie op dit moment en de lagere prijzen en tarieven die in deze marktsituatie (kunnen) worden gerealiseerd.

Met de voorgestelde extra investeringen in kwestie hoopt het bestuur van de gemeente Winterswijk hulp te kunnen bieden aan bedrijven en bedrijfstakken die het moeilijk hebben. Ook de Provincie neemt hierin haar verantwoordelijkheid en wil bijdragen aan duurzame initiatieven in regioverband. Het college heeft hiervoor nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de regio Achterhoek. Eén van de projecten in dit verband is het verkrijgen van zogenaamde leervouchers. Hiermee kunnen mensen gericht worden om- en bijgeschoold voor betere kansen op de arbeidsmarkt.

Ook op het gebied van duurzaamheid en innovatie is voor veel projecten een beroep gedaan op provinciale gelden. Zoals voor LED-verlichting, elektrische oplaadpunten voor scooters en fietsen en de aanleg van fietspaden met natuurlijke halfverharding. Ook voor het ombouwen van het eigen wagenpark naar aardgas en een aardgasstation is een beroep op de Provincie gedaan. Bovendien vragen we in regioverband bij de Provincie gerichte projectsubsidie aan voor initiatieven die al langer de aandacht hebben, waaronder vernieuwing van de stationsomgeving en het BOS-project.

Kaderstelling 2010
Bij de kaderstelling 2010 gaat het zoals gezegd om de vraag of de huidige koers van de gemeente Winterswijk ongewijzigd kan worden gehandhaafd, of dat deze moet worden bijgesteld. Belangrijke elementen in de huidige koers van de gemeente Winterswijk zijn versterking van de locale economie, opkomen voor mensen die het moeilijk(er) hebben, bescherming van het landschap en de cultuurhistorie van Winterswijk, verfraaiing van de beeldkwaliteit van met name de bebouwde kom en behoud van het rijke voorzieningenniveau en verenigingsleven in Winterswijk. De uitkomsten van de kaderstelling zijn richtinggevend voor het opstellen van de begroting 2010 die dit najaar wordt vastgesteld.