Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Finale Cruyff Courts Kampioenen 6 vs 6

Amsterdam, 22 mei 2009

Na 4 spannende regiofinales in april maken woensdag 27 mei in Amsterdam 8 jongens- en 8 meisjesteams kans om Cruyff Courts Kampioen van Nederland te worden.

Vanaf de voorrondes gestart in september 2008 hebben 700 teams van meer dan 350 basisscholen op 55 Cruyff Courts gestreden om deze felbegeerde finaleplaatsen. De teams zijn dus al kampioen van hun stad of dorp geworden en hebben in de regiofinales hun naam ook al gevestigd. Echter er kan maar 1 jongensteam en 1 meisjesteam in Nederland het beste zijn.

Op het voorterrein van het Olympisch Stadion zal op 27 mei fel gestreden gaan worden om de titel Cruyff Court Kampioen van Nederland 2009.

De jeugd, school en wijk in beweging
Naast het met elkaar toewerken naar een sportieve prestatie is het in beweging brengen van de jeugd, de school en de wijk voor de Foundation het belangrijkste doel achter dit kampioenschap. Door het voetbal kunnen we kinderen meegeven dat winnen niet het belangrijkst is, dat sportiviteit en respect voor de tegenstander minstens zo belangrijk zijn. Daarom is er de Fairplay Award, een speciale prijs voor het sportiefste team van Nederland.

Cruyff Courts
Binnen wijken is er steeds minder plaats voor zogenaamde trapveldjes, tegelijkertijd verhuizen sportverenigingen steeds vaker naar de randen van de stad. Als geen ander bieden Cruyff Courts een veilige, mooie omgeving waar kinderen het gehele jaar door buiten kunnen sporten, middenin de wijk. Inmiddels zijn er ruim 90 van dit soort trapveldjes gerealiseerd in Nederland.

De Cruyff Foundation organiseert in samenwerking met haar lokale partners Cruyff Courts Kampioenen 6 vs 6 om de jeugd in beweging te brengen, trots te laten voelen op het Cruyff Court in hun eigen buurt en om in contact te komen met andere kinderen, die ook weer op Cruyff Courts spelen.

Cruyff Court All Stars op weg naar Barcelona

Een aantal bekende scouts gaan in de finale de kinderen goed bekijken en beoordelen op de 14 regels van Johan Cruijff (o.a. respect, integratie en verantwoordelijkheid). Zij selecteren uiteindelijk 4 jongens en 4 meisjes voor het 'Cruyff Courts All Star Team'. De All Stars zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens de openingswedstrijd ter gelegenheid van de opening van het eerste Cruyff Court in Spanje op 14 juni aanstaande.

Over de Johan Cruyff Foundation
'Wat kan ík doen om de jeugd in beweging te krijgen?' Het is de vraag die Johan Cruijff ertoe bracht zijn eigen Foundation in het leven te roepen. Daarmee bracht hij twee voorliefdes samen: sport en kinderen. In het bijzonder kinderen met een handicap.

Sinds de start in 1997 is de Johan Cruyff Foundation uitgegroeid tot een organisatie die elke dag opnieuw, jeugd in beweging brengt en houdt. De Foundation doet dat door Cruyff Courts te realiseren (openbare trapveldjes waardoor kinderen hun speelruimte terugkrijgen), door projecten voor kinderen met een handicap te ondersteunen en door het organiseren van unieke sportevenementen. Dit alles gebeurt altijd samen met verenigingen, sportbonden, bedrijven, scholen en overheden, want:

"Alleen kun je niets, je moet het samen doen". Johan Cruijff, voorzitter. Kijk voor meer informatie op www.cruyff-foundation.org

Esther Bilgiç
Office manager

Johan Cruyff Foundation
Olympisch Stadion 5
1076 DE Amsterdam
T: +31 (0)20 305 77 66
F: +31 (0)20 305 77 60
I: www.cruyff-foundation.org