Ingezonden persbericht


25 mei 2009
PERSUITNODIGING
ONDER EMBARGO TOT WOENSDAG 27 MEI 2009, 11.20U
Vijf Nederlandse badplaatsen bekroond met Europees keurmerk QualityCoast voor duurzaam toerisme

NOORDWIJK -Op woensdag 27 mei ontvangen elf Europese kustplaatsen, waar onder vijf Nederlandse, het Europese keurmerk QualityCoast. De internationale QualityCoast Jury reikt dit keurmerk uit aan kustplaatsen die bijzondere inspanningen hebben geleverd op het gebied van toerisme en milieuzorg, voor het behoud van natuur en landschap, eigen identiteit en cultureel erfgoed.

Veel kustplaatsen in Europa hebben de afgelopen decennia zwaar geleden onder het toegenomen aantal bezoekers. Massatoerisme heeft op veel plaatsen geleid tot verlies van natuur en landschap en van het eigen karakter en de leefbaarheid van de badplaats. Steeds meer vakantiegangers willen daarom weten wat daar op hun vakantiebestemming aan gedaan wordt. Kustplaatsen die de neerwaartse trend hebben gekeerd kunnen daarvoor nu erkenning krijgen door deelname aan het QualityCoast programma.

QualityCoast is het eerste Europese keurmerk voor duurzame ontwikkeling van kustgemeenten als geheel. Het is ontwikkeld door de Europese koepel van Kust & Zee: de Coastal & Marine Union (EUCC). Dit onafhankelijke keurmerk wordt toegekend aan kustgemeenten die eerlijke voorlichting geven over hun inspanningen voor duurzaamheid en over hun plannen voor verdere verbetering. Het keurmerk stimuleert kustgemeenten om hun toerisme te baseren op het eigen karakter, bijvoorbeeld van dorp of stad en de omgeving daarvan.

De internationale Jury beoordeelt deelnemende gemeenten op twintig verschillende aspecten op het gebied van natuur en landschap, milieu, cultureel erfgoed, lokale identiteit en veiligheid. Hierbij wordt ook bekeken of de zwemwaterkwaliteit langs het strand voldoet aan de normen van de Blauwe Vlag. En of er hotels, campings en strandpaviljoens zijn die deelnemen aan het Green Key keurmerk. "QualityCoast is dan ook een overkoepelend keurmerk voor de kustbestemming als geheel", aldus Albert Salman, algemeen directeur van de Coastal & Marine Union (EUCC): "Het unieke ervan is dat iedereen voor 20 belangrijke aspecten kan zien waarin de bestemming sterk en minder sterk is; en meer of minder duurzaam. Bezoekers kunnen hiermee rekening houden in hun vakantiekeuze. Daarmee wordt natuur, cultuur en identiteit verankerd in het beleid van de deelnemende kustplaatsen."

Programma
11:00 Ontvangst in strandpaviljoen De Koele Costa in Noordwijk aan Zee www.dekoelecosta.nl/route-contact.htm
11:15 Welkom door Leendert de Lange, wethouder van de gemeente Noordwijk 11:20 Bekendmaking van de QualityCoast Awards 2009 door Albert Salman, algemeen directeur Coastal & Marine Union (EUCC), namens de Europese Jury 12:20 Fotomoment 1: het hijsen van de QualityCoast vlag door de vertegenwoordigers van de QualityCoast winnaars 12:30 Fotomoment 2: Overhandiging van het eerste exemplaar van de QualityCoast brochure 2009-'10 en het eerste exemplaar van Kust&Zee Gids 2009-2010 aan Leendert de Lange, door Mike Mannaart, directeur Kust & Zee 12:40 Afsluiting en lunchbuffet
12:45 Fotomoment 3: mogelijkheid voor foto's en persinterviews.

De bestemmingen die op 27 mei a.s. de QualityCoast Award gaan ontvangen zijn: CYPRUS: Kouklia (Afrodite Coast)
ITALIË: Noto, Sicilië
NEDERLAND:

· Ameland

· Zandvoort

· Katwijk

· Goedereede

· Schouwen-Duiveland
PORTUGAL:

· Aveiro

· Torres Vedras
SPANJE:

· Calvià, Mallorca

· Zuid-Fuerteventura

EINDE BERICHT

Contact en informatie:
Joos Versfelt, persvoorlichter Vereniging Kust & Zee en EUCC, 071 51 22 900, 06 44650805, j.versfelt@kustenzee.nl Marijke Kooijman, Coastal & Marine Union (EUCC), organisator uitreiking QualityCoast Awards 071 51 22 900 m.kooijman@eucc.net Carlo Della Libera, Coastal & Marine Union (EUCC), international coordinator QualityCoast Awards 2009, 071 51 22 900 c.dellalibera@eucc.net

www.qualitycoast.info (informatie over de QualityCoast badplaatsen) www.qualitycoast.net (informatie voor deelnemende gemeenten) www.kustenzee.nl (informatie over de vereniging)
www.kustgids.nl (publieksinformatie over de Nederlandse kust).

Achtergrondinformatie QualityCoast
QualityCoast heeft tot doel een wereldwijd netwerk van kustplaatsen op te zetten, die kusttoerisme baseren op het eigen karakter van dorp of stad en de omgeving daarvan. Het QualityCoast programma is tot stand gekomen met steun van de Europese Commissie.

De QualityCoast Jury wordt benoemd door het internationale bestuur van de Coastal & Marine Union (EUCC), onder voorzitterschap van prof. dr. Johan Vande Lanotte, voormalig vice-premier van België en minister van de Noordzee. De Jury werkt anoniem en kan dus niet door aanvragers worden beïnvloed.

QualityCoast ondersteunt zowel de Blauwe Vlag als het Green Key-label door deze te laten meetellen in de twintig QualityCoast criteria. De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan stranden en jachthavens en Green Key is een milieukeurmerk voor accommodaties. QualityCoast is aanvullend op deze twee ecolabels en is het enige keurmerk voor duurzaam toerisme voor de gehele kustbestemming: kustplaatsen, regio's en eilanden. Deelname aan de Blauwe Vlag of Green Key is geen voorwaarde voor het QualityCoast keurmerk.

QualityCoast: 3 categorieën met 20 criteria
Natuur

1 natuurwaarden

2 informatie over de natuur

3 contact met de natuur

4 groen beleid

5 open landschappen

6 rust en ruimte

Milieu

7 druk door toerisme

8 betrokkenheid van bedrijven

9 zwemwaterkwaliteit

10 waterbeheer

11 milieu en vervoer

12 afvalscheiding en recycling

13 klimaatbeleid

Identiteit

14 cultureel erfgoed

15 cultuurlandschappen

16 lokale identiteit

17 recreatie en vrije tijd

18 bewonersparticipatie

19 tevredenheidonderzoek

20 veiligheid

Afgelopen jaren bekroonde QualityCoast-bestemmingen: DUITSLAND: - Usedom (2007-'08)
ENGELAND: - Sefton, Merseyside (2007-'08)
IERLAND: - Cork (2007-'08)
N.-IERLAND: - Newcastle, County Down (2007-'08) NEDERLAND: - Zandvoort (2006-'08)

- Noordwijk (2007-'09)
POLEN: - Stepnica, Oder Delta (2007-'08)
PORTUGAL: - Aveiro (2007-'08)
SPANJE: - Calvià, Mallorca (2007-'08)

- Zuid-Fuerteventura, Canarische eilanden (2007-'08)
- Isla Los Lobos, Canarische eilanden (2007-'08) ZWEDEN: - Ekoparken Stockholm (2007-'08).

Vereniging Kust & Zee
Kust & Zee is de Nederlandse afdeling van de Coastal & Marine Union (EUCC). Kust & Zee zet zich in voor een rijke kust en een gezonde zee. Kust & Zee werkt aan duurzame ontwikkeling en aan het behoud van het eigen karakter van kust en kustplaatsen, natuur, landschap en cultureel erfgoed. De Coastal & Marine Union heeft 2700 leden en actieve ledenkringen in 12 landen, ondersteund door kleine teams van enthousiaste medewerkers. Het hoofdkantoor is in Leiden.

Kust&Zee Gids
Dit glossy magazine is de jaarlijkse zomeruitgave van de Vereniging Kust & Zee. 120.000 exemplaren zijn vanaf 28 mei verkrijgbaar op diverse distributiepunten (zie www.kustgids.nl) langs de Nederlandse kust. De brochure geeft informatie over QualityCoast-gemeenten, recreatiemogelijkheden langs de Nederlandse kust en uitleg over werkzaamheden langs de kust. Dit jaar is er extra aandacht voor duurzame Noordzeevisserij in het kader van de eerste verjaardag van het Convenant Duurzame Noordzeevisserij.