FNV

Onderzoek naar Chinese investeringen in Afrika

In 2008 is door de African Labour Research Network ( ALRN), een partner van de FNV een studie uitgevoerd naar Chinese investeringen in 10 verschillende Afrikaanse landen. Het gaat om Angola, Zimbabwe, Zambia Namibië, Zuid-Afrika, Kenia, Botswana, Nigeria, Malawi en Ghana.

Uit het onderzoek blijkt dat de samenwerking tussen China en Afrika op verschillende vlakken gunstig is, maar voornamelijk wordt gevoed door eigenbelang. Wat betreft de arbeidsomstandigheden in Chinese bedrijven in Afrika, is er sprake van uitbuiting en misbruik.

Op woensdag 27 mei zullen twee onderzoekers van het gerenommeerde Namibische Labour Resources and Research Institute ( LaRRi) die het onderzoek mede hebben uitgevoerd naar Nederland komen. Het gaat om de directeur Herbert Jauch en onderzoeker Naome Chakanya. Ook aanwezig is Tim Pringle van de Warwick universiteit, hij is een expert op het gebied van China en labour.

De uitkomsten van de studie worden woensdag gepresenteerd op het ministerie en in de middag bij de FNV.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 58 16 552 of rechtstreeks bij FNV Mondiaal, Andriëtte Nommensen 020 58 16 538 of 06 414 56 454