Ingezonden persbericht


PERSBERICHT SP GELDERLAND

HANDTEKENINGEN TEGEN OVERNAME NUON BIJ GELDERS NUON-DEBAT 27 MEI

De SP biedt op 27 mei voorafgaand aan de belangrijke statenvergadering op het provinciehuis in Arnhem, symbolisch de duizenden handtekeningen aan die mensen gezet hebben tegen de verkoop van energiebedrijven als Nuon en Essent.

De aanbieding van de petitie `Nutsbedrijven verkoop je niet!', (36.000 ondertekenaars) vindt plaats om 9.45 uur door overhandiging van een bord aan plaatsvervangend voorzitter van de staten, Ria Aartsen.

Daarbij zullen een aantal SP-leden er een smakelijk en ludiek protest van maken. De afgelopen maanden, sinds de plannen voor overname van Nuon bekend werden, hebben SP-ers zich overal ingezet om hiervoor aandacht te vragen. Er zijn handtekeningen opgehaald op allerlei plaatsen, er is een groot debat met voor- en tegenstanders georganiseerd, aandeelhouders-vergaderingen werden opgefleurd met ludieke acties en SP-volksvertegenwoordigers trokken helemaal naar het oosten van Duitsland om daar met eigen ogen de winning van bruinkool door Vattenfall te bekijken. Daar worden hele dorpen van de kaart geveegd voor deze uiterst vuile manier van stroom opwekken.

De SP is van mening dat de energievoorziening in Nederlandse publieke handen moet blijven net als bijvoorbeeld drinkwater. Uit peilingen blijkt telkens weer dat een overgrote meerderheid van de Nederlanders dat ook vindt. Ook uit onverwachte hoek komst steun: Jan Terlouw, Hans Wiegel en Wientjes van VNO/NCW pleiten allemaal tegen de verkoop.

Morgen moet bij de behandeling in provinciale staten, blijken of de Gelderse statenleden in meerderheid desondanks willen verkopen. Gelderland is met bijna 45 procent de grootste aandeelhouder van Nuon.

Zie voor meer achtergrond ook: www.gelderland.sp.nl en http://gelderland.sp.nl/nuon



Ingezonden persbericht