Managers leren van getraumatiseerde apen


Workshops voor managers over gedrag en hoe je dit op een positieve manier verandert bij stichting AAP

ALMERE, 20090520 -- Aan de ene kant is er de uitdaging voor managers om gedrag van medewerkers op een positieve manier te veranderen. En aan de andere kant is er de kennis van gedragsdeskundigen uit een heel ander werkveld: de opvang van getraumatiseerde apen. Deze aspecten komen bij elkaar in de workshops die Apemanagement in samenwerking met AAP gaat organiseren. Op 27 mei vindt de eerste workshop bij AAP in Almere plaats.

Onder de noemer `Doneren is Leren' is dit de eerste nieuwe training die Apemanagement aanbiedt waarbij in ruil voor kennis een bijdrage wordt geleverd aan dier- en natuurbescherming. Deze trainingen voor managers bij AAP leveren een financiële bijdrage aan het werk van AAP, maar stellen bedrijven ook in staat om kennis te maken met het werk van AAP.
De kennis die managers daarvoor in ruil krijgen richt zich op de manier waarop gedrag van individuen wordt gevormd en beïnvloed kan worden.
Bij AAP zijn deskundigen voortdurend bezig om te kijken hoe individuele apen die getraumatiseerd zijn weer in een sociale groep kunnen functioneren en natuurlijk gedrag gaan vertonen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende mogelijkheden en technieken die ook voor managers handvaten bieden om te kijken naar gedrag op de werkvloer en hoe je dit kunt beïnvloeden.

De workshops worden begeleid door bioloog Patrick van Veen van Apemanagement, ondersteund door een dierverzorger van AAP. Van Veen geeft al langer workshops voor bedrijven in dierentuinen waar hij managers een spiegel voorhoudt. Hij schreef hierover de boeken "Help, mijn baas is een aap!" en "Dierbare Collega's". Hij vertaalt de kennis van AAP naar de werkvloer.

AAP is een Europees opvangcentrum voor uitheemse dieren. Binnen AAP heeft men vaak te maken met dieren die door omstandigheden getraumatiseerd, mishandeld of verwaarloosd zijn. Op verschillende manieren probeert men deze dieren zowel mentaal als fysiek weer gezond te maken door hun gedrag en omgeving positief te beïnvloeden.

Op 27 mei vindt tussen 12.00 en 16.00 de eerste workshop plaats in Almere bij AAP. Deze wordt ingeleid door Boris Janssen, adjunct-directeur van AAP.

Zie ook: BBC News - Animal behaviour in the boardroom