Eigen keuze in medisch specialist


Internetconcept DeSpecialistenWijzer.nl maakt zorg transparanter

GIETHMEN, 20090527 -- "De zorgvrager staat centraal waarbij de zorgverlener zich, waar mogelijk, aanpast aan diens wensen en transparant is over zijn prestaties." Een uitspraak van Ab Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 19 mei 2009 tijdens een bijeenkomst van de Regieraad Kwaliteit van Zorg. Met het aanstellen van de Regieraad wil het ministerie van VWS stimuleren dat er richtlijnen komen die de veiligheid en doelmatigheid op het gebied van patiëntenzorg verbeteren en waarborgen.

Transparantie
Een initiatief dat in het verlengde ligt van het onlangs opgerichte internetplatform DeSpecialistenWijzer.nl. Via deze site hebben consumenten zelf de mogelijkheid om te kiezen voor een specialist door te zoeken op naam, specialisme, operatie of plaats voor een first of second opinion. "Patiënten hebben recht op een transparant systeem en een betrouwbare arts die ze zelf kunnen kiezen", aldus prof. dr. P.A.M. Vierhout, voorzitter van de Medische Commissie van Advies en voorzitter van de onlangs door het ministerie van VWS benoemde Regieraad Kwaliteit van Zorg.

Specialismen
Het aantal ingeschreven chirurgen op de site staat na een maand tijd al op ruim 150 en de profielen zijn stuk voor stuk gemakkelijk door de bezoeker te vinden. Sinds de lancering van de site trekt DeSpecialistenWijzer.nl dagelijks zo'n 1.250 - 1.500 unieke consumentenbezoekers. De verwachting is dat dat aantal gestaag zal toenemen, aangezien binnenkort aan het rijtje bestaande specialismen (chirurgie-heelkunde, orthopedie, neurochirurgie, plastische chirurgie, kaakchirurgie, gynaecologie, keel-, neus- en oorheelkunde, oogheelkunde, tandheelkunde en urologie) de nieuwe vakgebieden kinderchirurgie en kinderorthopedie zullen worden toegevoegd.

DeSpecialistenWijzer.nl is eind 2008 gelanceerd. DeSpecialistenWijzer.nl wordt bijgestaan door een Medisch Commissie van Advies, bestaande uit 6 specialisten. Prof. dr. P.A.M. Vierhout is voorzitter van de Commissie.