MAVO Insula College Dordrecht realiseert winkel in Gambia


DORDRECHT, 20090527 -- De bouw van een shop in Gambia is door leerlingen van het Insula College aan de Koningstraat in Dordrecht gerealiseerd. Alle leerlingen hebben samen geld ingezameld met een schaats sponsortocht en een markt voor Gambia. Met als doel een shop te bouwen.

Kort daarna zijn er contacten gelegd met Karin Barry, een medewerkster van bouwbedrijf Relaxxgambia. Te vinden op internet onder: www.relaxxgambia.com

Mevrouw Heij heeft contacten met een familie in Gambia.

Elke cent is naar Gambia gegaan. Het geld is naar Gambia meegenomen om transactiekosten te voorkomen. Immers elke cent telt Het bouwbedrijf heeft geheel belangeloos de bouw op zich genomen en ervoor gezorgd dat er een prachtige shop gebouwd werd. Inmiddels staat er een prachtig gebouw en is de shop al in bedrijf.


De shop ligt erg centraal, naast een moskee. Van alle kanten kunnen bewoners van compounds in de shop terecht voor de dagelijkse levensbehoeften. Er wordt rijst verkocht, palmolie om vlees in te bakken, lucifers, kaarsen, maggiblokken, zeep en andere dagelijkse dingen voor de eerste levensbehoeften. De bevolking kan nu dichtbij inkopen doen en er moeten geen kilometers meer lopend afgelegd te worden voor dagelijkse boodschappen. De shop berekent ook lokale prijzen zodat het voor iedereen toegankelijk is.

Van de 6500 euro is de gehele bouw gerealiseerd en de inrichting van de shop. Ook de eerste inventaris is ervan aangeschaft.

Nu is het aan de mensen zelf om er een bestaan mee op te bouwen. Diverse families leveren het personeel en Amadou Barry (AMS) houdt hierover de supervisie. Hij zorgt er samen met zijn vrouw voor dat er voorraad wordt ingekocht en de administratie wordt bijgehouden.

Het ingezamelde geld is prima besteed, maar nu ook helemaal opgebruikt.

Zijn er nog wensen?
Ja natuurlijk... Een beetje Gambia-kenner weet dat er een grote armoede heerst en er nauwelijks banen zijn. Elke dag een goede maaltijd is daar voor de meeste mensen echt een luxe. Dus er is ook voor de leerlingen van het Insula College nog genoeg te doen.

Wat is het eerst volgende plan?
"Komend schooljaar gaan we een kleine actie houden. De leerlingen gaan "bloembollen" verkopen en het geld dat wij daarmee verdienen willen wij besteden aan de aanschaf van een generator, een koelkast en een vriezer voor de shop." In de gehele buurt is er geen elektriciteit en er is dringend behoefte aan gekoelde producten. Er kan dan bijv. water in plastic zakken worden ingevroren en verkocht. Ook blokken ingevroren water kunnen verkocht worden om mensen in staat te stellen verse producten meer dan 1 dag te bewaren.

"Het jaar daarna kunnen wij gezamenlijk weer een grote actie opzetten, want er is nog genoeg te doen en het is reuze fijn dat wij daar als school een steentje aan kunnen bijdragen."

Mocht iemand via een bedrijf of persoonlijk willen sponsoren, in geld of in goederen dan graag contact opnemen met hey@ko.insulacollege.nl

Foto's zijn te zien op de website: http://www.insulacollege.nl/koningstraat





Ingezonden persbericht