Prinses Màxima bij oratie hoogleraar Prince Claus Chair

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Màxima der Nederlanden is donderdag 28 mei in het Academiegebouw in Utrecht aanwezig bij de oratie van dr. Irene Agyepong.

Dr. Agyepong is op voordracht van het curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair. Zij gaat onderzoek doen naar de gezondheidszorg in Afrika.

De Ghanese Irene Agyepong (1960) is een expert op het gebied van de volksgezondheid. Momenteel is zij regionaal directeur van de Ghana Health Service. Tevens is zij lid van de Programma Commissie NWO/NACCAP* die wetenschappelijk onderzoek combineert met ondersteunende investeringen in Afrika om ziektes als aids, malaria en tuberculose te onderdrukken.

Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Màxima. Sinds dit jaar wordt de leerstoel niet voor één jaar, maar voor twee jaar bekleed. Uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen hiervoor in aanmerking. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.


* NWO - Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek / NACCAP - Netherlands African partnership for capaccity development and clinical interventions against poverty-related diseases

Noot voor redacties (