Presentatie 4e druk Handboek Mediation

13/05/2009 17:11

SDU Uitgevers b.v.

Op donderdag 28 mei a.s. wordt het eerste exemplaar van de 4e druk van Handboek Mediation door de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, aangeboden aan de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mevrouw Bijleveld. De staatsecretaris zal een eerste reactie op het boek geven, waarbij zij in zal gaan op haar aanpak om de inzet van mediationvaardigheden door ambtenaren in contacten met burgers te bevorderen. Deze aanpak kan bijdragen aan de vermindering van administratieve lasten voor burgers. Het verhoogt ook de klanttevredenheid en vermindert het aantal bezwaar- en beroepszaken. Hiermee levert BZK een bijdrage aan uitvoering van de recente motie van de Tweede Kamerleden Heerts en Vroonhoven-Kok. In deze motie vroegen zij aan de staatssecretaris van Justitie gevraagd om, gezien het voornemen van de regering om vaker mediation in te zetten bij het oplossen van geschillen met burgers, te zorgen dat er ambassadeurs proactieve geschiloplossing worden aangewezen bij ministeries.

Mediation is van steeds groter belang in Nederland. Het kan ingezet worden op verschillende terreinen, zoals bij echtscheiding en omgang met kinderen, omgevingsrecht, bij arbeidszaken, in het zakenleven, bij conflicten tussen buren, binnen de overheid, en binnen de (internationale) politiek. In deze contexten kunnen uiteenlopende soorten conflicten spelen. Deze terreinen en de typerende conflicten worden in het Handboek mediation beschreven. Daarnaast biedt het achtergrondinformatie die voor een beter begrip van mediation onontbeerlijk is. Sinds de 1e druk in 2001 is het boek uitgegroeid tot het standaardwerk op het gebied van mediation.

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn inleiding: "Maatschappelijk gezien komt het belang van mediation steeds meer op de voorgrond. De media berichten dag in dag uit over grote en kleine conflicten en in deze tijd nemen maatschappelijke spanningen toe. De bemiddelende functie in onze samenleving kan nog versterkt worden. De politieke arena is onnodig vaak een strijdtoneel, waarbij niet alle belangen voldoende uitgesproken worden. Maar ook het echec van de multiculturele samenleving laat zien dat bemiddeling tussen maatschappelijke groeperingen een waardevolle rol kan spelen. Het is te wensen dat op alle scholen via mediationprojecten tussen leerlingen en met mediation in het curriculum, komende generaties meer conflictbestendig zullen zijn dan de huidige. Daarmee zou veel maatschappelijke ellende voorkomen kunnen worden. Ook binnen organisaties en in persoonlijke verhoudingen kan mediation grote invloed hebben op het op een volwaardige manier omgaan met conflicten en tegenstellingen."

De bijeenkomst vindt plaats op:

Tijdstip: donderdag 28 mei 2009 om 15.30 uur

Plaats: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort

Adres: Lange Poten 10, Den Haag

U bent van harte uitgenodigd om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn. We stellen het op prijs wanneer u van tevoren doorgeeft of u aanwezig zult zijn (zie onder Aanmelden en meer informatie).

Aanmelden en meer informatie:

Voor het aanmelden voor de presentatie kunt u contact opnemen met Linda Heesen van Sdu Uitgevers, (070) 3789 429 of per e-mail: l.heesen@sdu.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gert Jan Schinkel, uitgever, (070) 3789 737.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.sdu.nl




SDU uitgevers