Universiteit Twente

28 mei 2009: Symposium Supporting Health by technology

eHealth is booming

eHealth, diensten voor de zorg via informatie- en communicatietechnologie, is sterk in opkomst. Bekende voorbeelden van eHealth zijn het doktersconsult via internet, lotgenotencontact voor vrouwen met borstkanker en internetbehandeling van verslavingen. Onderzoek toont aan dat eHealth een effectieve oplossing is voor de gezondheidszorg. Op 28 mei organiseert het Center for eHealth Research van de Universiteit Twente daarom, samen met het RIVM, een symposium met de laatste gezondheidstechnologie en wetenschappelijke inzichten.

eHealth of `electronic Health' verwijst naar alle vormen van technologie die gebruikt worden om de zorg voor gezondheid en welzijn te ondersteunen. Voorbeelden van eHealth toepassingen zijn internetbehandeling voor mensen met chronische klachten; apparatuur om de hartslag en bloeddruk op afstand te monitoren en het gebruik van mobiele technologie voor dementiepatiënten om te voorkomen dat ze vallen of verdwalen.

Opkomst eHealth

eHealth is sterk in opkomst. Was eHealth in 2000 nog voornamelijk aanbodgericht, tegenwoordig wordt eHealth gestuurd door vragen uit de zorgpraktijk zelf. eHealth is daarmee geen doel op zich, maar een manier om de gezondheidszorg te verbeteren

De komende jaren zal eHealth een nog grotere vlucht nemen vanwege technologische, demografische en financiële ontwikkelingen. Maar ook omdat technologie de zorg beter organiseert, zorgtijd bespaart en artsen in staat stelt zorg-op-maat te bieden. De technologie zelf is ook steeds `menselijker' geworden, beter afgestemd op de behoeften van de patiënt en zorgverlener.

Symposium

Het Center for eHealth research (www.ehealthresearchcenter.nl ) van de Universiteit Twente organiseert samen met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), een symposium over eHealth, om te laten zien wat inmiddels bereikt is en wat in de toekomst verwacht kan worden.

Het symposium is toegankelijk voor onderzoekers, studenten, zorgverleners, beleidsmedewerkers en zorgfinanciers die zich met dit onderwerp bezighouden.

Key note speakers zijn prof dr Eline Brebner MD (Royal Society of Medicine, GB), prof dr Jan Kremer MD (Radboud, Nijmegen), dr Gunther Eysenbach MD (J. of Medical Internet Research, Can.), prof dr Richard Wootton (hoofdredacteur J. of Telemedicine and Telecare) en prof dr Mart van der Laar MD (UT, Medisch Spectrum, Enschede).

Uit het aantal wetenschappelijke inzendingen dat de organisatie voor dit symposium binnenkreeg, blijkt de brede (wetenschappelijke) interesse voor eHealth. De organisatie kreeg meer goede wetenschappelijke inzendingen dan ze kon programmeren.

Wetenschappers presenteren in tientallen presentaties de (tussentijdse) resultaten van hun onderzoek, laten zien wat er al bereikt is en bespreken de kansen en beperkingen van technologie. Daarnaast kijken ze naar de impact van technologie op de organisatie van de zorg.

Het symposium vindt plaats op 28 mei in de Grolsch Veste in Enschede. Het is onderdeel van de Week van de eHealth. Meer informatie over het Center for eHealth en het programma van het symposium vindt u hier.