VU medisch centrum

Omgaan met cultuurverschillen in de gezondheidszorg

28 mei 2009 | Symposium

Donderdag 28 mei 2009 organiseren VUmc en VU podium een bijeenkomst voor professionals en geïnteresseerden in de gezondheidszorg over omgaan met patiënten met verschillende culturele achtergrond.

Bij behandeling van patiënten wordt in de gezondheidszorg meestal uitgegaan van de gemiddelde Nederlander. Nu het aantal Nederlanders met een andere culturele achtergrond ook in de zorg steeds groter wordt, is er zo goed als niemand meer die aan het beeld van dit gemiddelde voldoet. In de praktijk is er te weinig oog voor deze culturele en etnische verschillen. Soms worden de verschillen als reactie juist onnodig uitvergroot. In beide gevallen gaat dit ten koste van de kwaliteit van de zorg. Dat is jammer want vaak kunnen kleine aanpassingen in zorgpaden een groot effect veroorzaken met een veel toegevoegde waarde voor zorgverleners en patiënten.

In het VUmc is gekozen voor het stimuleren van culturele competenties van de medewerkers. Hiertoe is een aantal zorgpaden tegen het licht gehouden. Hoe kunnen we zorgverlening afstemmen op uiteenlopende groepen patiënten? Vier specifieke zorgpaden zijn kwalitatief getoetst: diabetes, dementie, acute CVA en mammacarcinoom.

Meer informatie via onderstaande link naar de website VUpodium. Datum : 28 mei 2009
Tijd : 14:00 tot 18:00
Locatie : Amsterdam, Amstelzaal, De Boelelaan 1117 Kosten : gratis
Website :
www.vupodium.nl/agenda/symposium/768/kleurrijke_zorgpaden.html