Ali B. leidt scholierendebat over Europa

25/05/2009 14:12

CED Groep

In opmars naar de Europese verkiezingen op 4 juni '09 organiseert de CED-Groep - in opdracht van de Europese Unie - een scholierendebat over Europa. Op 28 mei debatteren ruim zestig leerlingen uit leerjaar 1&2 van het voortgezet onderwijs met politici en jongerenvertegenwoordigers over Europese thema's. Stellingen als 'Alle scholen in Europa moeten dezelfde schoolvakanties aanhouden' en 'De EU moet een gekozen president krijgen' leiden tot vlammende en inhoudelijke discussies, onder de inspirerende leiding van multi-talent Ali B. Het debat sluit niet alleen aan bij de Europese verkiezingen, maar ook bij YourWorld (Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad 2009).

Lessenserie 'Europa in het nieuws'

Ter voorbereiding op het debat volgden de scholieren een lessenserie over Europa: Europa in het nieuws. Met de lessen uit deze serie gaven de docenten van de debaters aandacht aan enkele belangrijke Europese thema's, zoals samenwerking op het gebied van handel, milieu en criminaliteitsbestrijding en het ontstaan en de uitbreiding van de EU. De lessen bevatten ook uitleg over en oefeningen in debatteren.

Kijk op www.europainhetnieuws.nl voor meer informatie over de lessenserie.

Debat

De scholieren debatteren in teams vóór of tegen de stellingen en gebruiken hierbij de kennis die ze in de lessen hebben opgedaan. De politici geven bij aanvang van het debat een kort interview over hun werkzaamheden, fungeren als jury en geven feedback aan de debatterende teams. Daarbij letten zij o.m. op argumentatie en presentatie. Deelnemende politici zijn:


- Lily Jacobs (Europarlementariër PvdA)


- Carla van Viegen (Statenlid Zuid-Holland, 5e EP-kandidaat voor Partij voor de Dieren)


- Marije Cornelissen (3e plaats EP-kandidatenlijst Groen Links)


- Jacco Vroegop (Gemeenteraadslid VVD Zevenhuizen-Moerkapelle)


- Sanna Fransen (woordvoerder Europese zaken Nationale Jeugdraad).

Lily Jacobs reageert ook inhoudelijk op de debatten, vanuit haar ervaring als Europarlementslid.

Ali B treedt op als debatvoorzitter en presentator/gangmaker.

Debatworkshop

Voorafgaand aan het debat volgen de scholieren nog een debatworkshop, zodat zij zich tijdens de discussie goed staande weten te houden. De workshop wordt verzorgd door Debatteren.com, dat regelmatig scholierendebatten organiseert en ook een leerlijn debatteren voor het onderwijs ontwikkelde.

Achtergrondinformatie

Met een subsidie van de Europese Unie ontwikkelde de CED-Groep Europa in het nieuws: zes lessen over Europese onderwerpen, die tot doel hebben dat scholieren beter bekend raken met Europese onderwerpen en zich meer bewust worden van de invloed van de EU op hun dagelijks leven. De lessen hebben steeds een actuele invalshoek. Zo wordt het thema 'Bestuur van de EU' behandeld aan de hand van de EU-voorzitterschapswisseling, en het thema 'Milieu en dierenwelzijn' aan de hand van een nieuw actieplan ter bescherming van haaien. Groepjes leerlingen worden expert op een bepaald thema, door extra informatie te zoeken en gedurende een periode het nieuws over dat thema te volgen. Op dit moment nemen meer dan 40 scholen deel aan de lessenserie, waaronder ook scholen voor Nederlands onderwijs in andere EU-landen.





http://www.cedgroep.nl