Vrije Universiteit Amsterdam

Leeftijd en het psychologisch contract


* Startdatum: 28-05-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Leeftijd en het psychologisch contract


* Plaats: Aula


* Spreker: P.M. Bal


* Promotor: prof.dr. P.G.W. Jansen


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Het proefschrift van Matthijs Bal toont aan dat ouderen over het algemeen minder sterk reageren op psychologisch contractbreuk, minder verwachtingen hebben ten aanzien van ontwikkeling dan jongeren, maar zich meer verplicht voelen ten aanzien van de organisatie wanneer de werkgever investeert in de sociale relatie met de oudere werknemer.

Door de vergrijzende beroepsbevolking wordt het belangrijker om te onderzoeken hoe oudere werknemers gemotiveerd worden in hun werk, en hoe dit verschilt ten opzichte van jongere werknemers. Het is aannemelijk dat ouderen andere verwachtingen hebben van hun werkgever dan jongeren, en tevens zullen zij anders reageren op hoe de organisatie hen behandelt. Met andere woorden: ouderen hebben een ander psychologisch contract met hun organisatie dan jongeren en reageren anders wanneer het psychologisch contract gebroken wordt.

In zijn proefschrift onderzocht Bal door middel van meta-analyses van bestaande studies en door middel van empirisch vragenlijstonderzoek in hoeverre dit het geval was. Hij toont aan dat ouderen over het algemeen minder sterk reageren op psychologisch contractbreuk, minder verwachtingen hebben ten aanzien van ontwikkeling dan jongeren, maar zich meer verplicht voelen ten aanzien van de organisatie wanneer de werkgever investeert in de sociale relatie met de oudere werknemer. Tenslotte blijkt ook dat een goede relatie tussen de organisatie en de oudere werknemer als buffer functioneert tegen de negatieve effecten van psychologisch contractbreuk, waaronder onrechtvaardige behandeling van de werknemer. Voor organisaties is het dus belangrijk om, als zij ouderen langer aan zich willen binden en gemotiveerd aan het werk willen houden, hen niet op een zijspoor richting (pre)pensioen te zetten maar te investeren in een goede relatie waarbij beide partijen zich inzetten tot optimaal presteren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam