Vrije Universiteit Amsterdam

Epidemiologie en psychische behandeling van sociale fobie


* Startdatum: 28-05-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Epidemiologie en psychische behandeling van sociale fobie


* Plaats: Aula


* Spreker: Z.C. Acartürk


* Promotor: prof.dr. W.J.M.J. Cuijpers


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Het aantal sociale situaties, die beangstigend kunnen zijn, is een belangrijke aanleiding voor de ernst van de sociale fobie. Ook spelen risico-indicatoren als lage scholing en laag zelfvertrouwen een rol. Dit concludeert Ceren Acartürk in haar promotieonderzoek waarin ze tracht de bestaande kennis over sociale fobie te vergroten door verschillende aspecten van de epidemiologie te onderzoeken binnen een bevolkingsonderzoek.

Sociale fobie is een belemmerende stoornis die gepaard gaat met hoge percentages comorbiditeit (het tegelijkertijd hebben van twee of meer stoornissen of aandoeningen) en belangrijke problemen op verschillende levensgebieden. Hoewel cliënten vaker hulp zoeken voor andere problemen dan de sociale fobie zelf, zijn deze wel bekend binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Bij het bestuderen van de ernst van de sociale fobie blijkt dat het aantal sociale situaties, die beangstigend kunnen zijn, hiervoor een belangrijke aanleiding te vormen. Bovendien komt uit de studie van Acartürk naar voren dat een zeer groot deel van het percentage nieuwe gevallen van sociale fobie bij de bevolking gedurende een bepaalde periode gedetecteerd kan worden met behulp van een klein aantal risico-indicatoren: lage scholing, laag gevoel van bekwaamheid, laag zelfvertrouwen, emotionele verwaarlozing tijdens de kindertijd en de daarmee gepaard gaande moeilijkheden. De gegevens haalde zij uit de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS) (N=7076).

Vroegtijdige interventie door hulpverleners met extra aandacht voor de kwetsbaarheidfactoren zouden het vóórkomen van sociale fobie aanzienlijk kunnen verminderen. Ook blijkt uit Acartürk's model dat `subthreshold sociale fobie' een risico-indicator is voor het vóórkomen ervan. Dit zou een mogelijkheid kunnen zijn om hulp te bieden nog voordat de situatie zich ontwikkelt in een sociale fobie. Omdat er vaak eerder om medische hulp wordt gevraagd, zou het mogelijk zijn om de klachten in een zo vroeg mogelijke fase te identificeren en een interventie aan te bieden, voordat vermijdingssymptomen zich gaan voordoen. Gelukkig ontdekte Acartürk dat ondanks de psychische en economische lasten, psychische behandeling effectief is. Deze effectieve behandelingen kunnen het leven van een groot deel van de cliënten veranderen, wat uiteindelijk positieve economische gevolgen kan hebben, voornamelijk op het gebied van de productiviteit.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam