Studenten- en lijsttrekkersdebat 'Eerlijk over Europa'

26/05/2009 12:04

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Datum: 26 mei 2009

Studenten- en lijsttrekkersdebat 'Eerlijk over Europa'

Een groot deel van de jongeren is weinig geïnteresseerd in Europa en de Europese Verkiezingen. De nieuwste mobiele telefoon, uitgaan en een online leven op Hyves en MSN staan beduidend hoger op de prioriteitenlijst. Is Europa dan niet interessant, wellicht zelfs saai? Of weten ze er simpelweg te weinig van? Met deze vragen in het achterhoofd organiseert het Nederlands Debat Instituut op 28 mei op Windesheim, hogeschool te Zwolle, het studenten- en lijsttrekkersdebat 'Eerlijk over Europa'.

De debatautoriteit wil jongeren laten nadenken en uiteraard laten meepraten over thema's als: imago van Europa, Europese economie, milieu en Europees asiel- en immigratiebeleid. De burgemeester van Zwolle, de heer Meijer, zal het debat om 13.00 uur openen.

Het debat zal plaatsvinden over drie rondes. Per ronde worden twee stellingen geponeerd. De jongeren brengen over beide stellingen hun stem (voor of tegen) uit. De stelling waarover het grootste meningsverschil bestaat, zal de stelling worden van die betreffende ronde. Daarna nemen de studenten plaats in het vak van de voorstanders, de tegenstanders, of het vak der twijfelaars. Vervolgens is het woord aan de politici (panel) om te reageren op de stelling.

Dan start het debat en is het aan de studenten van de vakken voor- en tegenstander om de twijfelaars over de streep te trekken, of wellicht mensen uit een ander vak van mening te laten veranderen. Uiteraard zullen de politici waar mogelijk de studenten hierbij helpen. Na iedere ronde worden de politici om een reflectie gevraagd.

Het debatinstituut heeft een aantal specifieke keuzes gemaakt bij de organisatie van dit debat. Zo is gekozen voor een locatie buiten de Randstad, omdat in de Randstad reeds het merendeel van evenementen rond de verkiezingen plaatsvindt. Ook de keuze voor jongeren is heel bewust, omdat bij deze doelgroep veel te winnen valt op het gebied van meningsvorming over Europa. Verder is een select gezelschap van lijsttrekkers en kandidaten aanwezig. Dit debat is immers voor, en vooral door, jongeren. Een interactief programma, waarbij de aanwezige politici de studenten van informatie voorzien en bijdragen aan de gezamenlijke doelstelling 'aandacht voor Europa en de Europese Verkiezingen'. Het belangrijkste is echter de ideeën en belevingen van jongeren over Europa inzichtelijk te krijgen.

Studenten worden in de ochtend door het debatinstituut getraind in debatvaardigheden, het formuleren van een betoog en goede argumenten. Afgevaardigden van het Turkije Instituut en de Europese Commissie (de samenwerkingspartners) helpen de studenten met de voorbereiding en het verdiepen in de thema's.

Aanwezige lijsttrekkers en kandidaten

Hans van Baalen Lijsttrekker VVD

Thijs Berman Lijsttrekker PvdA

Judith Sargentini Lijsttrekker GroenLinks

Esther de Lange Kandidaat CDA

Gerben-Jan Gerbrandy Kandidaat D66

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.debatinstituut.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties