Gemeente Hoorn

Een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad

De binnenstad is het bruisende hart van Hoorn. De ligging aan het Hoornse Hop, de havens, het monumentale karakter en niet te vergeten een goed winkelcentrum én een aantrekkelijk woonmilieu maken de binnenstad beeldbepalend voor Hoorn. Het nieuwe Bestemmingsplan Binnenstad biedt ruimte om die kwaliteit van de stad nog verder te versterken. Het ontwerp van het bestemmingsplan ligt van 28 mei tot en met 8 juli 2009 ter inzage in het gemeentehuis. Het plan is ook in te zien via de website van de gemeente Hoorn.

Bestemmingsplan
Het bestemmingsplan is een bijzonder plan. Het is namelijk een bindend plan voor zowel overheid als burgers. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. Ze wijst daarin de bestemming, ofwel functie van de grond aan. Ook geeft ze regels over het gebruik van de grond en wat daarop gebouwd is of mag worden.

(Ver)bouwen
Als u iets wilt (ver)bouwen krijgt u te maken met het bestemmingsplan. De bouwvergunning wordt namelijk getoetst aan het bestemmingsplan. Maar ook als u uw gebouw anders wilt gebruiken, wordt dit getoetst aan het bestemmingsplan. Bijvoorbeeld als u een nieuw café wilt beginnen, of van een winkel een woonhuis wilt maken.

Ambitie
De gemeente Hoorn heeft de ambitie om aan de ene kant de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad te beschermen en aan de andere kant ruimte te bieden voor de versterking van de economische functie en de woonfunctie. Zo krijgen bewoners, ondernemers en toeristen allemaal de ruimte om gebruik te maken van de stad.

Bestemmingsgebied
Het nieuwe bestemmingsplan gaat over het hele gebied van de binnenstad, inclusief het gebied van de schouwburg aan de Westerdijk, het Julianapark en het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Het grootste deel van dat gebied is Beschermd Stadsgezicht. Binnen het gebied bevinden zich 364 rijksmonumenten, 214 gemeentelijke monumenten, 1100 beeldbepalende panden en een groot aantal monumentale bomen.

Stadsontwikkeling
Een aantrekkelijk winkel- en uitgaansmilieu in een historische omgeving is de troef van de Hoornse binnenstad. Daarom wil de gemeente de detailhandel en de horeca meer dan tot nu toe de ruimte geven. Grotere winkels, kleine speciaalzaken en een marktgericht horeca-aanbod moeten in de binnenstad een eigen plaats kunnen vinden. Het behouden en vergroten van de aantrekkingskracht van de havens is ook een constant punt van aandacht. Tegelijkertijd mag het woonklimaat niet onder deze economische versterking lijden. De binnenstad moet bewoners tenslotte ook een veilig en een goed woonmilieu bieden.

Stadsvernieuwing
In de historische binnenstad is er continu sprake van vernieuwing. In het bestemmingsplan zijn uitgangspunten geformuleerd voor ondermeer de grote projecten Oostereiland, Oude Schouwburg en kleinschaliger projecten aan Kazerneplein (7 woningen), Achterstraat (10 woningen) en Westerdijk (8 appartementen).

Procedure
Wie meer wil weten van het bestemmingsplan binnenstad kan het plan vanaf 28 mei tot en met 8 juli 2009 inzien op het stadhuis aan de Nieuwe Steen 1 in Hoorn, of via de website van de gemeente (www.hoorn.nl). In deze periode kunt u uw suggesties of opmerkingen indienen bij de gemeenteraad. De vaststelling van het bestemmingsplan staat gepland voor de vergadering van de gemeenteraad van 8 september 2009.
Laatste wijziging van deze pagina: 26 mei 2009