Gemeente Kollumerland

PB 19/2009 Kollumerland c.a. start met campagne Praat mar Frysk

Kollum, 25 mei 2009

De Gemeente Kollumerland c.a. start op donderdagmiddag 28 mei 2009 met de actie Praat mar Frysk. Zangeres Djoeke Numan uit Kollum, samen met gitarist Kevin Wolters, leerlingen van de Prof. Casimirschool uit Kollum, Nanne en Ankie uit Burgum en Eppie Dam uit Balk verlenen hun medewerking.
Kollumerland c.a. is daarmee de vijfde gemeente die aan deze campagne van de Afûk meedoet.

Djoeke Numan en Kevin Wolters starten âs middags om één uur bij de c.b.s. âOp de Hoogteâ te Burum (Toutenburgstraat 2, 9851 AJ). Djoeke zingt daar twee Friese nummers. Eén daarvan is âBlynseachâ, het door haar vertaalde lied âFlying Blindâ van Ilse deLange. Om twee uur zijn ze te bewonderen in Kollumerzwaag, bij de Sparwinkel aan de Foarwei 81 (9298 JD).

Vanaf kwart over drie vindt de start van de campagne plaats in Kollum, bij de T-sprong Voorstraat â Eyso de Wendtstraat. Hier zingen leerlingen van de o.b.s. Prof. Casimir, samen met Nanne Kalma en Ankie van der Meer, lied 13 van de nieuwe cd met liedjes van de rymposter. Nanne en Ankie zingen ook hun lied âSa moai mei dyâ. Eppie Dam vertelt een gedicht in het âPompstersâ.

Op de verschillende locaties worden buttons, stickers en plastic lippen van Doutzen Kroes, het gezicht van de campagne, uitgedeeld. Uiteraard ontbreekt de Praatpaal niet!

Uit een onderzoek van de Afûk in 2007 blijkt dat de Gemeente Kollumerland c.a. op het gebied van de taalbeheersing van het Fries hoger scoort dan gemiddeld in Fryslân. Het Fries is in Kollumerland c.a. geen minderheidstaal, maar juist een meerderheidstaal!

Kollumerland c.a. is de enige gemeente waar én het Fries én het Gronings gesproken wordt. Dwars door de gemeente loopt de Groningse - Friese taalgrens. In het westelijke deel van de gemeente wordt Fries gesproken. De taalvarianten in het oostelijk deel worden ook wel het âKollumerlandsâ genoemd en tot het Nedersaksische dialect Westerkwartiers gerekend. De dorpen waar het Kollumerlands nog gesproken wordt zijn: Burum, Munnekezijl, Warfstermolen en Kollumerpomp. In Kollum spreekt men een eigen taalvariant, het zogenaamde Kollumers.

Na de start van de campagne wordt in de loop van dit jaar nog een aantal acties gehouden. Eén daarvan is het bedrijfsleven bij de Friese taal te betrekken.


---

***********************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.