Provincie Groningen

Westerdiepsterdallenkanaal officieel geopend Westerdiepsterdallenkanaal officieel geopend 28 mei 2009

Met luid geschal van een scheepshoorn hebben op vrijdag 8 mei gedeputeerde Hans Gerritsen van de provincie Groningen en wethouder Henk-Jan Schmaal van de gemeente Veendam het nieuwe Westerdiepsterdallenkanaal geopend, tussen het Kieldiep en Veendam. Dit was tegelijkertijd de afsluiting van het project 'Van Turfvaart naar Toervaart', dat de oude turfroute tussen het Zuidlaardermeer en Oost-Groningen weer bevaarbaar heeft gemaakt voor de toervaart. De opening vond plaats bij de nieuwe sluis 'Westerverlaat' in Borgercompagnie.

Sinds de opening van het deel van het Zuidlaardermeer naar Bareveld mei vorig jaar is de provincie Groningen een mooie vaarroute rijker die straks met de opening van het WesterdiepsterdaIlenkanaal compleet is. Dit kanaal is vooral van belang voor de dagrecreatie, omdat hiermee het Lange-bosschemeer en het Zuidlaardermeer op korte vaarafstand van elkaar zijn komen te liggen. Het nieuwe kanaal, dat uitkomt in het Langeboschemeer, is 3,5 kilometer lang en er ligt een sluis in en twee vaste bruggen.
Met de nieuwe vaarroute willen de provincie en de gemeenten het cultuurhistorische karakter, dat bepaald wordt door de kanalen, gegraven voor de afwatering en transport van turf, verder ontwikkelen en daarmee het gebied een economische impuls geven. In totaal is er zeven jaar aan het project gewerk en heeft het ruim 17,1 miljoen euro gekost.

Het project is uitgevoerd op initiatief van de provincies Groningen en Drenthe, de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Aa en Hunze en Veendam en het waterschap Hunze en Aa's. Ongeveer de helft van de kosten is opgebracht door de initiatiefnemers, de rest door subsidies van de Stichting Recreatietoervaart Nederland en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, EZ-Kompas en het Samenwerkingsverband Noord Nederland.

28 mei 2009