Gemeente 's-Hertogenbosch

28-05-2009
Bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone

Het college stemt in met ontwerp-bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswalzone en ontwerp beeldkwaliteitsplan met de bijhorende reacties op de inspraak. In het kader van de inspraak zijn 43 zienswijzen ingekomen, 37 van bewoners aan de Hekellaan en uit de omgeving van de nieuwe locatie van het tennispark, 3 van de gevestigde verenigingen in het park, de wijkraad Zuid, de Bossche Milieugroep en de Stichting Boom & Bosch. Het college ziet in de zienswijzen geen aanleiding om het beleid aan te passen. De ambitie is om een kwalitatief hoogwaardig park te combineren met het beter beleefbaar maken van een deel van de vesting en het ondergronds parkeren aan de rand van de binnenstad. Dit voor het verkrijgen van een autoluwe binnenstad.

Het college is van oordeel, dat sprake is van een hoogwaardig integraal ontwerp en zien in de zienswijzen geen aanleiding voor aanpassing. Het college blijft in overleg met betrokken partijen om in goede samenspraak tot een zorgvuldige invulling van de plannen te komen.

De raad heeft vorig jaar juni uitgangspunten vastgesteld voor het plan, inclusief de verplaatsing van de tennisvereniging. Bij de uitwerking naar het ontwerpbestemmingsplan is het plan op een aantal punten nog aangescherpt om het park én het dierenpark nog beter tot zijn recht te laten komen. Wel geven de zienswijzen op enkele onderdelen aanleiding tot aanpassing van de plankaart, de voorschriften en de toelichting. Wat betreft de plankaart en de voorschriften betreft het tot "groen" bestemmen van het gedeelte van het later aan te leggen stadsgracht, waar de huidige kastanjebomen voor hun leven gehandhaafd worden, de toevoeging van de functie kinderopvang bij scouting, de aanpassing van het bouwblok scouting en de toevoeging van een verkeersbestemming langs Jacob van Maerlantstraat.

Bouw parkeergarage
In verband met de vele vragen van bewoners over de invloed van de bouw van de parkeergarage op de grondwaterstromen en daarmee mogelijk op de fundering van hun panden heeft het college zorgvuldigheidshalve nog een onafhankelijke beoordeling laten uitvoeren door Haskoning. De conclusies van het eerdere onderzoek van Arcadis worden door Haskoning onderschreven. Er zijn met de keuze van een bedrijfszekere aanlegmethode, waarbij geen grondwater aan het systeem wordt onttrokken (middels een waterdichte bouwputconstructie) geen noemenswaardige negatieve effecten te verwachten op het grondwaterpeil.

Geluid en licht
Ook is in verband met de zienswijzen nog aanvullend onderzoek verricht naar de mogelijke gevolgen van cumulatieve effecten (geluid en licht) van de diverse activiteiten in het park. De conclusie daarvan is dat er als gevolg daarvan nauwelijks een extra effect vast te stellen is ten opzichte van eerdere berekeningen. Ook betreffende de lichteffecten kunnen alle grenswaarden worden gehaald.

Financiën
Bij de realisatie van het bestemmingsplan Stadswalzone moet rekening worden gehouden met de kosten van de bouw van de parkeergarage, de realisatie van het activiteitenpark (huisvesting van de tennisvereniging en de rugbyclub en de inrichting van het dierenpark), de inrichting van de casinotuin, de restauratie van de vestingmuren en de bodemsaneringskosten voor het gehele plan. Met uitzondering van een gedeelte van het activiteitenpark zijn voor alle onderdelen toereikende investeringskredieten beschikbaar op de gemeentelijke begroting binnen de programma's Woon- en werkomgeving, Bereikbare stad, Cultuurhistorische kwaliteit, Sport- en Recreatie en Milieurespecterende ontwikkelingen. Voor het activiteitenpark (o.a. voor kosten verplaatsing tennispark en landschappelijke inpassing) is een aanvullend krediet nodig van EUR 2,086 miljoen. Een voorstel voor dit aanvullende krediet zal gelijktijdig met de planvaststelling in de raad gebracht worden, waarbij de kapitaallasten voor het ontbrekende bedrag zullen worden afgedekt uit de reserve Parkeer en Verkeer.

Planning
Voor het maken van een definitief bestemmingsplan wordt volgende planning gevolgd:

- verwerken zienswijzen in ontwerp-bestemmingsplan: maart-mei 2009;
- publicatie ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-beeldkwaliteitsplan: 7 juni 2009;

- ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbeeldkwaliteitsplan ligt ter inzage: 8 juni 2009;

- gelegenheid om zienswijzen te geven op ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbeeldkwaliteitsplan: zes weken;

- besluit omtrent vaststellen bestemmingsplan door gemeenteraad oktober 2009 (streven);

- mogelijkheid tot beroepsprocedure bij Raad van State;
- bestemmingsplan onherroepelijk (datum afhankelijk van Raad van State).