Gemeente Drechterland

28-5-2009
Project Alcohol een ander verhaal

Alcoholvoorlichting door leerlingen voor ouders

Op verschillende basisscholen in Drechterland komt het project Alcohol een ander verhaal. Bij deze lesmethode gaan kinderen uit groep 7 en/of 8 zelf actief op zoek naar informatie en leren hun mening over dit onderwerp te vormen.
De lessen zijn ontwikkeld door het Trimbos-Instituut. Kenmerkend voor deze lesmethode is dat leerlingen zelf actief op zoek gaan naar informatie. Zij doen rollenspelen en leren zich een eigen mening te vormen. Aan het eind van het project nodigen de kinderen hun ouders uit en presenteren zij wat ze geleerd en gemaakt hebben.

Onderzoek
De GGD Hollands Noorden heeft onderzoek gedaan onder ouders naar het effect van dit project. Wethouder Dirk te Grotenhuis heeft de belangrijkste resultaten van het onderzoek op 19 mei 2009 aangeboden aan minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin. Alcohol een ander verhaal is een onderdeel van een breed pakket aan maatregelen om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.

Resultaten
Negen van de tien ouders zijn zeker van plan met hun kind te gaan praten over de leeftijd waarop het alcohol mag gaan drinken. Driekwart is zeker van plan hun kinderen te verbieden om voor hun 16e jaar alcohol te drinken. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat kinderen die Alcohol een ander verhaal hebben gedaan meer weten over de schadelijke gevolgen van alcohol bij jongeren dan kinderen die deze lessen niet hebben gevolgd.