Gemeente Drechterland

28-5-2009
Identiteit van de gemeente beschermen

Aanwijzing monumenten in Drechterland

Binnen de gemeente Drechterland zijn nog veel bouwwerken aanwezig die van algemeen belang zijn door hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Deze gebouwen en objecten vormen de identiteit van onze gemeente en zijn daarom de moeite waard om te beschermen.
Onze gemeente telt op dit moment 60 rijksmonumenten, 8 provinciale monumenten en 44 gemeentelijke monumenten. De gemeentelijke monumenten staan allemaal in de voormalige gemeente Venhuizen. Om ook gemeentelijke monumenten in Oosterblokker, Westwoud en Hoogkarspel aan te wijzen, start de gemeente binnenkort een monumentenproject. Met inbreng van historische verenigingen wordt eerst een onderzoekslijst opgesteld van gebouwen en objecten die beschermingswaardig lijken.

Vervolgens worden deze door middel van een zogenoemde âquickscanâ beoordeeld. Dit houdt in dat ze (aan de buitenkant) worden gefotografeerd, globaal beschreven en worden beoordeeld op basis van een aantal criteria. De gebouwen en objecten die een bepaalde score halen, worden vervolgens uitgebreider beschreven en voorgedragen als gemeentelijk monument. De betreffende (particuliere) eigenaren worden persoonlijk geïnformeerd over het voornemen tot aanwijzing en wat dit allemaal inhoudt. Via deze gemeentepaginaâs en onze website informeren wij u verder over de gang van zaken.