Politie Utrecht

Persberichten Heuvelrug, 9.50 uur

Utrecht, 28-05-2009

Toneelvereniging zet zich in tegen zakkenrollerij

Ludieke samenwerkingsactie van politie en Leersumse toneelvereniging DTV

LEERSUM/AMERONGEN/DOORN Winkelend publiek in Leersum, Amerongen en Doorn wordt op vrijdag 29 mei a.s tussen 11.00 en 14.30 uur met een ludieke actie verrast, uitgevoerd door de Darthuizer Toneelvereniging (DTV) uit Leersum. Zij brengen hiermee het fenomeen zakkenrollen onder de aandacht van het winkelend publiek en de winkeliers.

Aanleiding

Begin mei vond al een dergelijke toneelactie plaats in Driebergen met de toneelvereniging aldaar. Deze actie sloeg goed aan bij het publiek. Dit gaf aanleiding voor de politie om ook in Leersum, Amerongen en Doorn samenwerking aan te gaan met de plaatselijke toneelvereniging. Met name in de eerste drie maanden van dit jaar deden namelijk ook in deze plaatsen meerdere mensen aangifte van zakkenrollen.

Hoewel er de afgelopen periode geen nieuwe aangiften van zakkenrollen zijn binnengekomen in Leersum, Doorn en Amerongen, blijft de politie alert op zakkenrollers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is het goed burgers te waarschuwen. De actie heeft dan ook met name een preventief karakter.

Door middel van toneelspel wordt op een leuke manier het gemak waarmee zakkenrollers hun slag kunnen slaan onder de aandacht gebracht van het publiek en de winkeliers. Doordat met eigen ogen te zien is wat er in een dergelijke situatie gebeurt, worden mensen zo tegen de tactieken van zakkenrollers gewaarschuwd. Op een manier die indruk maakt en blijft hangen. De politie en gemeente (die een faciliterende rol heeft in de actie) zijn dan ook erg blij met de inspanningen van de toneelvereniging.

Wanneer, waar en hoe laat?

Op vrijdag 29 mei is de toneelvereniging actief op de volgende locaties:

* Leersum, Kerkplein, op de weekmarkt. (+/- 11.00/11.30 uur)
* Leersum, winkelcentrum Honingraat in de omgeving van de supermarkt. (+/- 11.30/12.00 uur)

* Amerongen, Koenestraat in de omgeving van de supermarkt. (+/- 13.00 uur)

* Doorn, Dorpsstraat/Rozenburg in de omgeving van de supermarkt. (+/- 14.00 uur)

* Doorn, Thorheimpassage (+/- 14.15 uur)
* Doorn, Kampweg (+/- 14.30 uur)

De winkeliersvereniging en de supermarkten zijn door de politie op de hoogte gesteld van de actie.

Wat kunt u zelf doen?

Het is verstandig om alert te zijn op één of meerdere personen die u trachten af te leiden (aanstoten, iets laten vallen, weg vragen, geld wisselen etc). Zakkenrollers opereren vaak in groepjes, waarbij er één de aandacht van het slachtoffer afleidt en de andere zakkenroller de diefstal pleegt. Draag bovendien nooit een tas op uw rug en doe een portemonnee niet in uw achterste broekzak. Houd bovendien tassen in de winkelwagen in de supermarkt altijd in het oog, ook tijdens het wegen van groente en fruit. Tot slot is het belangrijk dat u niet teveel geld meeneemt en alert te zijn bij betaalautomaten.

Bel 112

Naast informatie over tactieken van zakkenrollers vraagt de politie om bij verdachte situaties direct 112 te bellen. De informatie kan misschien gebruikt worden voor de agenten die op dat moment posten of surveilleren op straat. Als u bent bestolen, waarschuw dan omstanders en doe zo spoedig mogelijk aangifte. Probeer ook het signalement van de vermoedelijke dader te onthouden en geef dit door aan de politie.


---