Gemeente Breukelen


Veiligheidshuis

Gemeentelijk vertegenwoordiger in Veiligheidshuis

Zeven gemeenten (district Rijn & Venen) stellen per 1 juli 2009 een vertegenwoordiger aan in het Veiligheidshuis, een netwerk van organisaties die vanuit één locatie werken aan veiligheid. Deze vertegenwoordiger is een gemeentelijke spin in het web. Dit moet ervoor zorgen dat gemeenten via het Veiligheidshuis beter in staat zijn om overlast en criminaliteit aan te pakken. De deelnemende gemeenten zijn Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Maarssen, Montfoort, Oudewater en Woerden.

Het veiligheidshuis is een `huis' in Utrecht waar partners uit de veiligheidsketen samen werken aan de aanpak van onder andere veelplegers en risicojongeren. Bij partners denken we bijvoorbeeld aan politie, Openbaar Ministerie, reclassering, Bureau Jeugdzorg, Raad van de Kinderbescherming etc. De veiligheidshuizen hebben een duidelijke plek gekregen in de bestrijding van overlast en het verminderen van criminaliteit. Door alle partners bij elkaar te plaatsen is er meer informatie bekend over de persoon die overlast veroorzaakt of crimineel gedrag vertoont waardoor een persoongerichte aanpak mogelijk is.

Lokaal

Uit een recent gehouden evaluatie vanuit het ministerie van Justitie aan de Tweede Kamer (20 april 2009) blijkt dat de samenwerking tussen de verschillende partners die zich richten op de zorg en de veiligheid op lokaal niveau sterk verbetert door letterlijk samen te werken in een veiligheidshuis. Met name het overleg waarin gezamenlijk praktijkvoorbeelden worden besproken en wordt vastgesteld welke interventie noodzakelijk is, werkt goed.

Spin in het web

Met het aanstellen van een `eigen' gemeentelijke functionaris moet de samenwerking in het Veiligheidshuis nog meer vruchten afwerpen. De vertegenwoordiger wisselt in eerste instantie informatie uit met de veiligheidspartners over veelplegers en risicojongeren. Ook zorgt de vertegenwoordiger dat informatie over criminelen bij de juiste personen in de gemeente terechtkomt. Denk bijvoorbeeld aan een leerplichtambtenaar. Daardoor zijn gemeenten beter in staat overlast en criminaliteit lokaal aan te pakken. Verder zou de nazorg van ex-gedetineerden, een gemeentelijke verantwoordelijkheid, moeten verbeteren met de komst van de vertegenwoordiger.

Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat deze functionaris ook zijn visie geeft op de aanpak van huiselijk geweld. Vanaf 1 juli 2009 gaan de burgemeesters uit het district namelijk gebruikmaken van de bevoegdheid om een tijdelijk huisverbod op te leggen aan plegers van huiselijk geweld. Ook hier wordt de nieuwe functionaris een belangrijke schakel tussen het Veiligheidshuis en de afzonderlijke gemeenten.