Blauw Research


---

Jongeren nauwelijks onder indruk van economische crisis Rotterdam , 28 mei 2009
Vorig jaar hield Blauw Research een groot onderzoek naar de beroepskeuze van middelbare scholieren: de Landelijke Beroepskeuzemonitor. Dezelfde jongeren zijn in april 2009 opnieuw benaderd om te onderzoeken welke invloed de economische situatie in Nederland heeft op hen en of dit gevolgen heeft voor hun beroepskeuze.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren over het algemeen nauwelijks onder de indruk zijn van de huidige economische situatie. De meesten interesseren zich niet voor de crisis en hun keuzes worden er nauwelijks door beïnvloed. Ongeveer één op de vijf respondenten volgt de economische crisis met interesse en daarnaast geeft eveneens één op de vijf jongeren aan dat zij de keuze van hun opleiding laten beïnvloeden door de economische situatie. Maar de meerderheid van de jongeren (63%) geeft aan zich geen zorgen te maken over de economische situatie.

Vrijwel alle jongeren (97%) denken dat de arbeidsmarkt weer aangetrokken is als zij hun opleiding hebben afgerond of staan hier neutraal tegenover. Slechts vijf procent van de jongeren denkt dat de situatie in hun branche slechter is dan in andere branches. Van de jongeren die een voorkeur hebben voor de overheid (zorg, onderwijs, ambtenarij, politie e.d.) lijkt dat nog een kleiner aandeel te zijn.

De houding ten opzichte van de crisis verschilt bij jongeren met een voorkeur voor werken bij de overheid op een aantal punten van jongeren met een voorkeur voor de commerciële sector. Vier op de tien jongeren vindt de economische situatie het belangrijkste vraagstuk van Nederland op dit moment. Jongeren met een voorkeur buiten de overheid lijken dat iets vaker te vinden (één op de twee).

De helft van de jongeren die een voorkeur hebben voor werken bij de overheid, geeft aan dat hun beroepskeuze niet is beïnvloed door de crisis. Van de jongeren met een voorkeur voor andere branches is dat 69 procent. Daarnaast staan jongeren die een voorkeur hebben voor het werken bij de overheid minder uitgesproken tegenover de toekomst van de economische crisis. Van hen verwacht 17 procent dat de situatie in de komende maanden verder zal verslechteren en geeft 50 procent aan neutraal te zijn op dit punt. Onder de andere jongeren verwacht 25 procent dat de situatie zal verslechteren en is 27 procent neuraal. Ook maken de jongeren die bij de overheid willen werken zich minder zorgen over de baanzekerheid (6%), dan jongeren in andere branches (22%).