Gemeente Oisterwijk


Kennisgeving ontwerp structuurvise de
Levende Beerze en bijbehorend planMER
Met ingang van 20 mei 2009 ligt het ontwerp van de structuurvisie de Levende Beerze en bijbehorend planMER gedurende zes weken voor iedereen ter inzage. Deze documenten doorlopen de inspraakprocedure zoals geregeld in de Algemene wet bestuursrecht. U wordt in de gelegenheid gesteld om binnen de termijn van tervisielegging uw zienswijze naar voren te brengen. Deze termijn loopt tot en met 30 juni 2009. Waarom een structuurvisie en planMER de Levende Beerze? De Tweede Kamer heeft in 2005, in de Nota Ruimte, besloten dat de Ecologische Hoofd- structuur (EHS) versterkt moet worden met 12 zogenoemde Robuuste Verbindingen. Eén Robuuste Verbinding komt in het stroomgebied van de Beerze te liggen, tussen de Belgische grens bij Bergeijk en de Dommel bij 's-Hertogenbosch. Hier wordt de EHS uitgebreid met zo'n 1.150 hectare nieuwe natuur of natuurgericht beheerde landbouwgrond. Provinciale Staten hebben GS de opdracht gegeven een aanpak hiervoor uit te werken in een structuur- visie.
De structuurvisie behelst plannen voor meer dan 250 hectare functieverandering en is daarom MER-plichtig. Daarnaast overlapt de Robuuste Verbinding met Natura-2000 gebieden: Kampina en Kempenland-West.
Inhoud van de structuurvisie
De Levende Beerze is een vorm van gebiedsontwikkeling. Alles wat er in een gebied speelt, brengen we samen in een project, dat alle belangen dient. We onderscheiden daarbij De Beerze Leeft, De Beerze Werkt, De Beerze Bruist.
De Beerze Leeft: alles wat nodig is om natuur, water en milieu op orde te krijgen, zoals reali- satie van de Robuuste Verbinding, de al geplande EHS, beekherstel, waterberging, schoon water, enzovoort. We pakken dat zodanig aan, dat particulieren en boeren zoveel mogelijk zelf de Robuuste Verbinding realiseren met particulier en agrarisch natuurbeheer. De Beerze Werkt: alles wat nodig is om er voor te zorgen dat het gebied van de Beerze een florerende plattelandseconomie heeft en houdt. Een vitale landbouw is daarbij cruciaal. Dat betekent dat we investeren in een goede landbouwstructuur. De Beerze Bruist: alles wat nodig is om er voor te zorgen dat de Beerze een aantrekkelijk gebied is, dat goed beleefbaar is en waar het prettig toeven is. Waar kunt u de Ontwerpen inzien?
De ontwerp structuurvisie en het planMER zijn beschikbaar via internet. Indien u een schrif- telijk exemplaar wilt ontvangen, kunt u dit aanvragen bij het servicecentrum van de provincie Noord-Brabant ((073) 681 25 25 of 2525@brabant.nl). Hoe kunt u uw reactie geven?
De periode voor het inzenden van reacties loopt van 20 mei tot en met 30 juni 2009. Bij voorkeur maakt u uw opmerkingen aan de provincie digitaal kenbaar via het e-formulier dat u kunt vinden op de websites www.brabant.nl/debeerze of www.debeerze.nl. Desgewenst kan dit ook schriftelijk aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, tav dhr J. Buys, Postbus 90151, 5200 MC 's-Hertogenbosch.
Op 25 mei is er vanaf 20.30 uur een algemene informatieavond in Café Zaal 't Dorpsplein, Kerkstraat 10A, 5091 BE Oostelbeers. U kunt op deze avond ook mondeling uw zienswijze inbrengen.
Wat gebeurt er met uw reactie?
U krijgt een elektronische ontvangstbevestiging dan wel schriftelijke ontvangstbevestiging (afhankelijk van de manier waarop u uw opmerkingen heeft ingebracht). Van de informa- tieavond wordt een verslag gemaakt, dat de aanwezigen krijgen toegezonden. Alle binnen de genoemde termijn naar voren gebrachte zienswijzen ten aanzien van de structuurvisie worden opgenomen en beantwoord in de door Gedeputeerde Staten op te stellen nota van reacties. De zienswijzen bij het planMER zendt de provincie door aan de commissie MER, die ze betrekt bij haar beoordeling van het planMER. Op basis van de nota van reacties en de beoordeling van het planMER stellen GS, nadat zij de commissie Ruimte en Milieu en de Provinciale Omgevingscommissie gehoord hebben, de structuurvisie definitief vast. U ontvangt december 2009 bericht over de manier waarop met uw reactie is omgegaan. Meer informatie
Alle informatie over De Levende Beerze kunt u lezen en downloaden op de provinciale website www.brabant.nl/mooi en www.debeerze.nl.
's-Hertogenbosch, mei 2009 0714